Почетна / Вести Македонија (page 29)

Вести Македонија

Без банкарска гаранција, нема државни ниви

Оној што ќе понуди највисока закупнина, ќе ја добие државната нива. Мора да е регистриран земјоделец или да има фирма, а ако фирмата пропадне или земјоделецот престане да се занимава само со земјоделство, договорот му се прекинува.

Прочитај повеќе

Колку повеќе добиток, толку повеќе државна земја

Земјоделците кои имаат добиток ќе имаат предност при закуп на државно земјоделско земјиште, а за над 10 хектари државна земја потребна ќе биде и банкарска гаранција. Со последните измени на Законот за земјоделско земјиште, се дава можност и затворите да закупат државна земја за производство на храна.

Прочитај повеќе

Ќе се зголемува производството на пченка во Пелагонија и Полог

Производство на 15-17 тони пченка по хектар наспроти досегашниот просек од 5 тони во Полошкиот и Пелагонискиот регион преку системот за наводнување капка по капкаа е целта на четиригодишен УСАИД проект за чија реализација беше потпишан договор со Агенцијата за поттикнување на развојот на земјоделството (АПРЗ) со седиште во Битола.

Прочитај повеќе

Елате, елате…. на јагне-цицалче од ФИРОМ

Оваа година има голема понуда на јагнешко од Кавала или од реонот на Халкидики кое го продаваме речиси за 7 евра за килограм. Но, јагнето од ФИРОМ е многу барано поради пониската цена. Секое евро денес многу му значи на нашиот граѓанин, па затоа и јагнето од ФИРОМ е многу …

Прочитај повеќе

Домашните домати двојно поскапи од увозните банани

Според податоците на Државниот завод за статистика најголем пораст на цените на земјоделските производи на зелените пазари во март 2013, во споредба со истиот месец од 2012 година, се забележува кај црвените домати, компирите и лимоните. Најголемо намалување, пак, имало кај лукот и зелката.

Прочитај повеќе