Почетна / Вести Македонија (page 31)

Вести Македонија

Земјоделците истрчаа на крај, обележани над 75% од нивите

Досега во системот за обележување на нивите се внесени податоци за 75% од обработливото земјиште, а оние земјоделци кои во предвидениот рок нема да ги обележат своите ниви нема да имаат право на субвенции.

Прочитај повеќе

Оризовите полиња полни со вода

Поплавени се околу 40 отсто од површините, најмногу во атарите на селата Уларци, Чешиново, Мојанци, Теранци и покрај Брегалница и, ако нема нови врнежи, сеидбата ќе доцни петнаесетина дена.

Прочитај повеќе

50 милиони денари за лаборатории за млеко во Штип и Тетово

Министерството за земјоделство објави јавен повик со кој ги повикува сите заинтересирани лаборатории од Тетово и Штип да аплицираат за користење на техничка поддршка за инвестиции во лаборатории за проверка на квалитетот на млекото.

Прочитај повеќе

Од лозов отпад прават ѓубриво

Некои од тиквешките лозари повеќе не ги палат изрежаните прачки, туку со специјална машина ги собираат и ги преработуваат во природно ѓубриво, со што се избегнуваат опасноста од пожари и загадувањето на околината.

Прочитај повеќе