Почетна / Вести Македонија (page 32)

Вести Македонија

Високите хипотеки и долгите процедури ги одбиваат земјоделците да бараат кредит

Иако земјоделците имаат голема потреба од поволни кредити, посебно за капитални информации, многу тешко стигнуваат до поволна финансиска поддршка од банките. Најголеми пречки, според земјоделците, се високите хипотеки, малата информираност за условите, нереалната проценка на имотот како и сложените кредитни барања.

Прочитај повеќе

До 30 април барања за субвенции за произведено и продадено млеко

Во тек е поднесувањето барања за директни плаќања за произведено и продадено овчо, козјо и кравјо млеко во период од октомври до декември 2012 година, соопшти Агенцијата за финансиска поддршка во земјоделството и руралниот развој. Висината на поддршката изнесува 3,5 денари по литар и дополнителни 15 отсто за млеко произведено …

Прочитај повеќе

Земјоделците бараат субвенции за бунари

Во битолскиот дел на Пелагонија само една третина од обработливата површина е опфатена со хидросистемот и таму се одгледува пченка, а ако успее стратегијата со бунарите, таа ќе произведе над 50 проценти од потребите на државата од оваа култура.

Прочитај повеќе

Македонското земјоделство да се приспособи на климатските промени

Температурите во Македонија во следните 40 години се очекува да се зголемат за 1,8 Целзиусови степени, што е далеку повеќе од зголемувањето на температурите од близу 0,5 степени утврдено во изминатите 50 години.

Прочитај повеќе

Земјите од ЈИЕ договрија мерки за контрола на афлатоксинот

Дефинирани мерките и активностите за решавање на проблемите поврзани со појавата на афлатоксин во добиточната храна, млекото и млечните производи во регионот на Југоисточна Европа на состанокот во Сараево, Босна и Херцеговина на министрите задолжени за земјоделство и храна и лидерите на делегациите од земјите од Југоисточна Европа.

Прочитај повеќе

Земјоделците полесно ќе ги добиваат европските пари

Купување механизација, модернизирање фарми, млекарници, пластеници и оранжерии, обновување на преработувачки капацитети, како и изградба и реновирање на објектите за рурарен туризам со средства од европските претпристапни фондови, овозможуваат најновите измени на ИПАРД програмата што синоќа пред земјоделците во Ресен ги образложи ресорниот заменик министер Зоран Коњановски.

Прочитај повеќе