Почетна / Вести Македонија (page 10)

Вести Македонија

Македонија има здрава почва, здрав добиток, здрава храна и здрави луѓе

Случајот со зголемената концентрација на пестициди во корнишоните извезени во Хрватска, нема негативно да се одрази врз извозот, само ќе се зголеми мониторингот на македонските земјоделски производи кои се пласираат на странските пазари, вели во интервју за “Вечер” директорот на Агенцијата за храна и ветеринарство, Дејан Рунтевски. За да се …

Прочитај повеќе

Ап Симха: „Сахара“ не се откажува од проектот за млекарницата

„Точно 200 милиони евра, од коишто сто за градежни работи и по педесет за машини и набавка на крави од сортата ’холштајн‘, ќе вложиме во проектот ’Сахара млекарница‘ во Овчеполието. Имаме проект, мастер план, кој на 5 септември годинава го доставивме до Министерството за земјоделство. Планот е изработен според потребите …

Прочитај повеќе

Казна до 6.000 евра за производителот на краставици со пестициди

Струмичката компанија која е извозник, како и оранжеријата што ги произвела контаминираните краставици, што завршија на хрватскиот пазар, ќе бидат казнети на барање на Државниот земјоделски инспекторат.

Прочитај повеќе

Вештите паланчанки направија чуда од компири

Печен и варен компир, салати, зелници, баници, лутеница, компир со сланина и ребра и многу други специјалитети со оригинална декорација беа направени од прочуениот паланечки компир и презентирани на манифестацијата „Паланечка компиријада“, што деновиве се одржа на Градскиот плоштад во Kрива Паланка.

Прочитај повеќе