Почетна / Вести Македонија (page 20)

Вести Македонија

Ако е најевтина, храната во Македонија е безбедна

Во Македонија се јаде безбедна и квалитетна храна и покрај тоа што според статистичката служба на ЕУ – ЕВРОСТАТ ја прогласи за најевтина во цела Европа. Од АХВ се децидни дека небезбедната храна не завршува на трпезите, туку на буниште.

Прочитај повеќе

Втора шанса за винарниците што останаа без лиценци

Можност за впишување во регистарот на производители на вино за винарските визби што претходно беа избришани од него заради неисполнување на законски пропишаните услови, предвидува Предлог-законот за изменување и дополнување на Законот за вино кој вчера беше поддржан од матичната собраниска комисија.

Прочитај повеќе

Датум: 23.07.2013, 19:44 Врзан увоз на пченица додека не се стабилизира пазарот

Одлуката за врзан увоз на пченица ќе биде укината во моментот кога ќе се стабилизира пазарот иако официјално одлуката важи до крајот на годинава, велат во Министерството за земјоделство.

Прочитај повеќе

Дождот ја запре жетвата во Пелагонија

Дождот ја запре жетвата во најголемата житница во земјава, Пелагонија. Невообичаено за овој период од годинава за само неколку дена наврнаа дожд од 30 литри на квадратен метар, а делови од житните полиња беа погодени и од град.

Прочитај повеќе

На младите не им се работи, дури и сезонски!

Додека во развиените земји сите го чекаат летото за да заработат некоја пара повеќе, тоа не е случај и во Македонија. Кај нас, иако има голема стапка на невработеност, посебно кај младите, има недостаток од сезонски работници. Овој проблем е драстично изразен во конзервната индустрија.

Прочитај повеќе

Македонија попушта под притисокот на Србија за пченицата

Министерот за земјоделство, шумарство и водостопанство, Љупчо Димовски и министерот за надворешна и внатрешна трговија на Република Србија, Расим Љаиќ, денеска во Скопје оддржаа билатерален состанок на кој го потврдија заедничкиот интерес за понатамошно продолжување на позитивниот тренд на солидна трговска соработка со земјоделски производи помеѓу двете земји, објави ресорното …

Прочитај повеќе

Град колку орев им го “обра” гравот на жителите од Крушопек

Жителите на село Крушопек раскажуваат дека и најстарите жители од ова село не паметат ваков дожд со последици. Еден час паѓало град со големина на орев, половина метар имало вода и се што имале насадено на нивите сега им е уништено.

Прочитај повеќе