Почетна / Вести Македонија (page 40)

Вести Македонија

Канцерогеното млеко ни ги ококори очите

Според Организацијата на потрошувачи на Македонија, во земјава се друго има приоритет, а најмалку се води сметка за исхраната. Но, по откривањето на аферата со млекото со зголемено присуство на отровниот афлатоксин, се разбуди свеста и кај граѓаните и надлежните инспекции.

Прочитај повеќе

Откупениот род на земјоделците нема да се плаќа на рака

Според новиот Закон за земјоделство и рурален развој, парите за откупениот род на земјоделците од годинава нема да се плаќаат на рака, туку само на трансакциска сметка. Рокот за исплата е еден месец, а во договор со трговецот средствата ќе можат да ги добијат и по пет месеци, пишува Дневник.

Прочитај повеќе

Златен даб и Крали Марко сега со оригинален вкус

Прилепска пиварница инвестираше во бескиселгурна филтрација што ја става во редот на ретките коишто се грижат и за средината и за подобар вкус на пивото. Димитар Тодороски, бренд-менаџер од Прилепска пиварница вели дека инвестицијата во бескиселгурна филтрација беше чекор напред кон подобро и поквалитетно пиво.

Прочитај повеќе

Земјоделците од Неготино и Демир Капија легализираа 129 трактори

Од почетокот на законското решение за легализација на механизацијата која нема соодветна документација досега вкупно 129 сопственици на трактори од Неготино и од Демир Капија ги легализирале своите трактори, информира Златко Пенков, раководител на подрачната единица на Министерството за земјоделство, шумарство и водостопанство во Неготино.

Прочитај повеќе

Храната се контролира со гледање

При увоз на храна инспекторот нема обврска да зема мостра од секоја пратка. Се зема само ако постои ризик кој произлегува од земјата од каде што се увезува, како и од објектот каде што се произведува.

Прочитај повеќе

Рунтевски: Млекото не е канцерогено, само има зголемено ниво на афлатоксин М1

Добиените резултати од лабораториските испитувања спроведени од Факултетот за ветеринарна медицина, потврдија зголемено присуство на афлатоксинот М1 во млекото „Лагано јутро” на хрватскиот производител „Дукат”.

Прочитај повеќе