Почетна / Вести Македонија (page 50)

Вести Македонија

Од лошо грозје нема добро вино

Таа е првата жена-енолог во Македонија, па затоа во винарските кругови ја нарекуваат винската леди. Пензионираниот енолог Марија Велковска 22 години го подготвува виното што се извезува на европскиот пазар, па низ нејзините раце вели дека поминале над 200 милиони литри македонско вино за Германија. Била консултант во повеќе винарници. 

Прочитај повеќе

Заврши обуката за менаџери на земјоделски задруги

Стекнување знаења и вештини за донесување значајни одлуки при раководењето и работата со земјоделските задруги, беше целта на еднонеделната обука што ја спроведе Центарот за промоција на одржливи земјоделски практики и рурален развој (ЦеПроСАРД). Обуката организирана во соработка со Министерство за земјоделство, ја завршија менаџерите во постојните 18 земјоделски задруги.

Прочитај повеќе

Земјоделците од Радовиш со трактори протестираа пред седиштето на СДСМ

Земјоделците од Општина Радовиш денеска протестираа пред просториите на Општинската организација на СДСМ. Над 400 земјоделци со 50 трактори и земјоделска механизација го блокираа централното градско подрачје изразувајќи го својот револт против опозицијата која го блокира донесувањето на буџетот за 2013 година.

Прочитај повеќе

Македонско оригано во американски пици

Вентилаторите во сушарата што ќе ги движи енергијата на сонцето ќе го сушат органското оригано кое ќе се пласира на американскиот пазар. Сушеното оригано се продава по цена од 2,4 до 2,6 евра за килограм, а етеричните масла кои можат да бидат нус појава чинат 165 евра за литар. Од …

Прочитај повеќе