Почетна / Агроекономија и агробизнис

Агроекономија и агробизнис

Важноста на дигитализацијата во земјоделството претставена на саемот Fruit Logistics во Берлин

Оваа година во Берлин, беше одржан Fruit Logistica Trade Fair каде што беа присутни сите големи компании од областа на производството, продажбата, увозот и извозот, како и експерти од областа на производство на амбалажа и пакување, логистика и транспорт. Овој тридневен саем беше посетен од повеќе од 78.000 посетители од …

Прочитај повеќе

Пчелите мора да бидат заштитени за иднината на нашата храна

Првиот Меѓународен ден на пчелата се одржува на 20 мај 2018 година 20 мај 2018, Љубљана – Во пресрет на првиот Меѓународен ден на пчелата, Организацијата за храна и земјоделство на ОН (ФАО) ги повика државите и поединците да сторат повеќе за да ги заштитат пчелите и другите  опрашувачи или …

Прочитај повеќе

Агро-прехранбениот сектор во Европа и Централна Азија оценет како “иновативен” и “инклузивен”

Агро-прехранбениот сектор во Европа и Централна Азија оценет како “иновативен” и “инклузивен“   18-ти мај 2018 година, Вороњеж, Руска Федерација – Триесет и првата седница на Регионалната конференција на ФАО за Европа која се одржа за прв пат во Руската Федерација заврши денеска по три-дневните интензивни разговори. Таа е петта …

Прочитај повеќе

ИПАРД грантови за насади од лешник

Во очекување на првиот повик од новата ИПАРД 2 програма за кофинансирање и  финансиска помош, потребно е однапред да ги знаете вашите можности со цел навремено да ги планирате вашите идни инвестиции. Успешно испланирана инвестиција, со јасен план, визија и цели за остварување, може побрзо да оствари финансиска помош од …

Прочитај повеќе

ИПАРД грантови за насади од орев

Во очекување на првиот повик од новата ИПАРД 2 програма за кофинансирање и  финансиска помош, потребно е однапред да ги знаете вашите можности со цел навремено да ги планирате вашите идни инвестиции. Успешно испланирана инвестиција, со јасен план, визија и цели за остварување, може побрзо да оствари финансиска помош од …

Прочитај повеќе

АгриМК на Агробизнис форум 2012

AIESEC Скопје во соработка со Факултетот за земјоделски науки и храна по вторпат организира тридневен едукативен семинар насловен „АгроБизнис Форум 2012“ (AgriBusiness Forum 2012). Настанот ќе се одржи од 18 до 20 декември 2012 година во просториите на факултетот. АгриМК ќе земе учество на форумот во понеделник 18 Декември во 15:20 …

Прочитај повеќе

Зголемен откупот и продажбата на земјоделските производи за 10%

Вредноста на вкупниот откуп и продажбата на земјоделски производи во септември годинава изнесува 811.233.000 денари што претставува зголемување за 10% во споредба со септември лани, објави Државниот завод за статистика.

Прочитај повеќе