Почетна / Агроекономија и агробизнис (page 2)

Агроекономија и агробизнис

Вработените немаат поим за промените во фирмите

Во македонскиот агросектор постои социјален дијалог ако се земе предвид колективното договорање, но работниците речиси воопшто не се консултирани или информирани кога станува збор за евентуални промени во компаниите или нивното преструктуирање. Тоа, велат од Агросиндикатот, е голем пропуст.

Прочитај повеќе

Коњановски: Во 2013 година земјоделците и сточарите ќе можат да обезбедат земјоделска маханизација

Некаде кон средината на идната година земјоделците и сточарите  ќе можат да обезбедат земјоделска маханизација преку ИПАРД програмата на Европската комисија која обезбедува 14 милиони евра за таа намена.

Прочитај повеќе

Користење средства за формирање задруги и за номадско одгледување овци, кози и говеда

Агенцијата за финансиска поддршка во земјоделството и руралниот развој објави јавен повик за доставување барања за користење средства од Програмата за финансиска поддршка на руралниот развој за 2012 година.

Прочитај повеќе

Новиот правилник ќе ги сомеле месарите

Потекло на секое парче месо со декларација на која мора да стојат производителот, фармата на која животното е одгледувано, кланицата во кое е заклано се само дел од измените кон кои мора да се приспособат македонските фирми.

Прочитај повеќе

Ќе се поедностават процедурите за аплицирање за ИПАРД – средства

ЕУ од идната година ќе ги поедностави процедурите за аплицирање за средства за ИПАРД – компонентата, наменета за земјоделците, во делот на прибирање на бараната документација и за поддршката за апликантите.

Прочитај повеќе

До 2017-та во рацете на земјоделците 700 милиони евра

Земјоделците да го прошират своето производство и да ги надградат сопствените бизниси е целта на новата петгодишна Програма за аграрна поддршка што во Владата ја разгледуваа сите релевантни фактори, претставници од земјоделските здруженија, науката и надлежните институции.

Прочитај повеќе

Тутунски комбинат – Прилеп го намалува долгот кон државата

Комисијата за хартии од вредност (КХВ) му дозволи на Тутунски Комбинатт АД Прилеп да издаде трета емисија на долгорочни хартии од вредност по пат на приватна понуда. Станува збор за 637.778 обични акции во вредност од 32.609.589,14 евра.

Прочитај повеќе

Чајна и печеница само за слави

Живинарската фарма “Везе Шари” од тетовското село Требош ги поскапи своите сувомесни производи, а наскоро зголемување на цените на своите месни преработки најавуваат и од “Агриа” од Велес.

Прочитај повеќе