Почетна / Агроекономија и агробизнис (page 3)

Агроекономија и агробизнис

Руралната жена – столб на земјоделието

Жените-земјоделки имаат потреба од економска сигурност и општествено признание. Тие заслужуваат многу поголема афирмација зашто се столб на семејството и чувари на македонската традиција, се грижат за домот, децата, храната,…

Прочитај повеќе

Битола ќе гради европски пазар

Пред Нова година треба да почне првата фаза од реконструкцијата на зелениот пазар во центарот на Битола, каде што ќе се отстранат старите тезги со азбестен покрив. Од Општина Битола велат дека нема да им пречат временските услови зашто ќе биде поставена монтажна конструкција. Во првата фаза зафатот ќе опфати …

Прочитај повеќе

Со квалитет и контрола до сигурен пласман

Со соработката меѓу земјоделците, трговците и преработувачите ќе се унапреди пазарот, а најголемо внимание ќе и се посвети на контролата на квалитетот на млекото и на месото, за што кон земјоделците и сточарите ќе има посебен пристап.

Прочитај повеќе

Најави за нова поддршка за земјоделството во наредните 5 години, планирани се 700 мил евра.

Зголемување на степенот на додадена вредност во земјоделството, на квалитетот и на продуктивноста е стратешката насока на најновата програма за субвенционирање што се носи за следните пет години, а предвидува вкупно 700 милиони евра поддршка.

Прочитај повеќе

Србите се потепаа по македонската ајварка

Викендов на кумановскиот пазар вриеше од граѓани на јужна Србија кои не само што се снабдуваа со месо и сувомеснати производи по цени кои се дури и за 30% пониски од оние во Србија, туку купуваа и кондиторски производи, сирење, кашкавал, козметички и хигиенски производи, но и вреќи црвен пипер …

Прочитај повеќе

Задругарството чекор до современо земјоделство

Окрупнување на земјиштето и на производството, поголема конкурентност и подобар пласман се клучните придобивки од формирањето земјоделски задруги, процес што наскоро ќе се заокружи со законско решение. Правната рамка веќе се изготвува и треба да биде донесена за најдоцна два месеца, додека првите финансиски средства планирани за поддршка на задругарството …

Прочитај повеќе

Осумдесет фармери во посета на Саемот за земјоделство во Бурса

Група од осумдесет фармери и бизнисмени, во организација на Федерацијата на фармерите на РМ и ТУЈАП ФЕРС, се во посета на земјоделскиот саем во Бурса- Турција, која е една од најголемите меѓународни саемски манифестации.

Прочитај повеќе