Почетна / Вести

Вести

Земјоделство во сала

Од површина од 2.300 метри квадратни собираат по околу 10.000 глави зелена салата на ден, 100 пати повеќе отколку што се добива со традиционални методи, а притоа трошат 40% помалку енергија, и 99% помалку вода.

Прочитај повеќе

Сковин ги исплати обврските кон лозарите пред истекот на законскиот рок

Во нашата редакција пристигна допис од една од најголемите винарски визби во Македонија – Сковин, која што е една од ретките во Македонија кои ги исплатија во целост обврските кон лозарите за бербата во 2012. Ви го прикажуваме дописот во целост.

Прочитај повеќе

Исплатени се субвенциите на тутунарите во Прилеп

Неколку стотици прилески тутунари и производители од околината ги “нападнаа” банките во Прилеп по субвенциите, кои владата започна да ги надоместува во висина од  60 денари за предаден килограм тутун од ланската берба.

Прочитај повеќе

Млекото во Македонија безбедно за пиење

Домашното млеко и млечните преработки се безбедни, потврдија анализите на Институтот за храна при Факултетот за ветеринарна медицина, извршени во единствената акредитирана лабораторија во земјава за испитување на афлатоксин.

Прочитај повеќе

Утре почнува “Агрофуд 2012”

“Агрофуд 2012” која е најстарата саемска манифестација, годинава ќе се одржи по 62. пат на Скопски саем, а главна тема што ќе провејува низ четирите саемски денови ќе биде: “Прехраната е основа за човештвото и има огромен потенцијал”.

Прочитај повеќе