Почетна / Лозарство и овоштарство

Лозарство и овоштарство

Важноста на дигитализацијата во земјоделството претставена на саемот Fruit Logistics во Берлин

Оваа година во Берлин, беше одржан Fruit Logistica Trade Fair каде што беа присутни сите големи компании од областа на производството, продажбата, увозот и извозот, како и експерти од областа на производство на амбалажа и пакување, логистика и транспорт. Овој тридневен саем беше посетен од повеќе од 78.000 посетители од …

Прочитај повеќе

Општи услови за квалитетна берба

Најкритична точка во кое било комерцијално производство на овошје и зеленчук операција е бербата, тоа е појдовна точка за процесот на пост- бербеното управување. Било какви грешки направени во бербата ќе биде се забележат и истакнат во подоцнежните операции.

Прочитај повеќе

Македонски вина претставени во Канадa

Македонски вина од винаријата „Далвина“ викендов беа претставени на традиционалниот меѓународен вински фестивал ,,Gourmet food&Wine Expo“ во Торонто. Промоцијата беше во организација на винската агенција Далвина од Канада. 

Прочитај повеќе

Темјаниката, вранецот, шардонето и мерлото ќе освојуваат нови пазари

Винаријата Тиквешш во саботата во рамки на Фестивалот на младо вино им овозможи единствена можност на љубителите на врвното вино да дегустираат и да уживаат во младото вино од последната берба од 2012 година.

Прочитај повеќе

Зголемен интерес на домашните туристи за музејот за вино

Се зголемува интересот и на домашните покрај на странските туристи за посета на музејот на виното  во Демир Капија, за десет месеци музејот го посетиле вкупно околу 1.800 туристи, информира денес Цветанка Тодоровска Митрева, кустос во музејот. 

Прочитај повеќе

Лозата на Бегот два века раѓа грозје

Најсериозни претенденти за најдолговечна винова лоза, во најголемиот лозарско-винарски регион во Македонија, се 100-годишната лозница во некогаш култната кавадаречка кафеана „Балкан“ и 200-годишната лозница во нивата на Ѓоко Липтов – Бегот.

Прочитај повеќе

Калинка – лек и задоволство

Калинките личат на црвените крвни зрнца и имаат широк спектар на лековитост. Тие се добар извор на антиоксиданти. Многу клинички студии ја испитувале превентивна улога на калинката кај ракот на простатата, ракот на кожата и ракот на дојката.

Прочитај повеќе

Јаболкото се враќа во охридскиот регион

Овоштарите чии насади се претежно во атарот на селата Лакочерај, Орман и Мешеишта, тврдат дека карактеристиките на јаболката што тука се произведуваат се со посебен вкус и мирис, благодарение на големиот број сончеви денови и подземните води.

Прочитај повеќе