Почетна / Лозарство и овоштарство (page 2)

Лозарство и овоштарство

Во казаните се пече помалку ж’та

Во Тиквешко замириса на ракија, но лозарите велат дека есенва, поради подобрата цена за килограм грозје отколку претходните години, одлучиле да остават помалку грозје за преработка во домашни услови. Поголемиот дел од родот на виновите лози го продале во винарниците и веќе си ги зеле парите.

Прочитај повеќе

Јавен ПОВИК бр. 06/12 за доставување на понуди за давање во закуп на земјоделското земјиште во државна сопственост до 10 хектари

I.  ПРЕДМЕТ НА јавниот ПОВИК Се објавува јавен повик за доставување на понуди за давање во закуп на земјоделското земјиште во државна сопственост за подигнати долгогодишни насади за времетраење од 30 (триесет) години за следните катастарски општини:

Прочитај повеќе

Германци ќе градат винарница во Kавадарци

Германски инвеститори се заинтересирани да градат винарница во Kавадарци – обелодени вчера кавадаречкиот градоначалник Александар Панов. Тој потенцираше дека уште една германска инвестиција доаѓа во Kавадарци, покрај „Дрекслер Мајер“ која ќе произведува кабли за „Мерцедес“.

Прочитај повеќе

Преспа тежи од јаболка

Со откинување на првото јаболко во овоштарниците на „Агроплод“ во Преспа вчера и традиционално почна годинашниот јаболкобер. Земјоделците се задоволни зашто толку богат род не паметат со години наназад.

Прочитај повеќе