Почетна / Лозарство и овоштарство / Казна за „Повардарие“ имитирал ознаки на „Тиквеш“

Казна за „Повардарие“ имитирал ознаки на „Тиквеш“

Винарницата „Тиквеш“ го доби судскиот спор со конкурентот „Повардарие“ оти неготинци употребувале етикети на шишињата за вино кои биле идентични со тие на кавадарчани.

Основниот суд во Велес пресуди во корист на „Тиквеш“ откако во судската постапка се докажало дека втората винарска визба употребувала знаци во своите етикети слични со знаците на етикетите на кавадаречките вина, кои биле заштитени со што се создавало заблуда кај просечниот потрошувач. Судот пресуди дека „Повардарие“ ја имитирал трговската марка на „Тиквеш“ и го повредил неговото право утврдено со Законот за индустриската сопственост. За оваа повреда „Повардарие“ ќе треба на „Тиквеш“ да му плати 40.000 денари казна за повреда на право на трговска марка и акт на нелојална конкуренција.

Оваа пресуда е потврдена и од Врховниот суд. „Тиквеш“ тужеше за етикета на вината „совињон бланк“, „ризлинг“, „розе“, „мерлот“, „вранец“, „шардоне“ и “траминец“. Kавадаречката компанија ги заштитила овие ознаки кај Државниот завод за индустриска сопственост на 6 декември 2005 година со што ~ биле признати правата на стоковна, индивидуална трговска марка. За разлика од нив „Повардарие“ за трговските марки поднел повторно барање за заштита до Заводот на 8 април 2009 година бидејќи овие регистрирани трговски марки престанале да важат на 10 декември 2004 година и не биле продолжени навреме. (П.П.)

Извор: http://dnevnik.mk/?ItemID=81730C7DDBF2F84E9557F1E714483B04

Check Also

Актинидија (киви)- Actinidia chinensis

Актинидијата потекнува од Кина од долините на реката Јанг це Кјан. Таа е дводомно растение, …