Почетна / Вести Македонија / Македонците во просек пијат по две литри вино и литро ракија годишно

Македонците во просек пијат по две литри вино и литро ракија годишно

Македонските граѓани на возраст над 18 години просечно пијат по два литри вино и 0,9 литри ракија.

Овие податоци ги објави Државниот завод за статистика пресметан врз основа на податоците од 2011 година.

Државниот завод за статистика, по повод празникот Свети Трифун на кој традиционално се закројуваат виновите лози, наведува дека над 20 илјади хектари во Македонија се насадени со винова лоза, а производството на вино во 2012 година изнесува 780.769 хектолитри вино на точење и 159.019 хектролитри вино во шишиња, објави Државниот завод за статистика по повод денешниот празник Свети Трифун на кој традиционално се закројуваат виновите лози.

Според податоците на Државниот завод за статистика, во Република Македонија, во периодот 2009-2011 година, површините под винова лоза се во благ пораст, така што во 2009 година винова лоза била засадена на површина од 19.960 хектари, во 2010 година на површина од 20.033 хектари, а во 2011 година на површина од 20.164 хектари.

Кај производството во последните години забележлив е пораст кај производството на вино во шишиња кое се движи од  149.372 хектолитри во 2010 година, до 159.019 хектолитри во 2012 година. Според податоците од Статистичкиот деловен регистар, во Република Македонија работат 81 винарија, лоцирани претежно во Скопје, Кавадарци и Неготино.

Во 2012 година Република Македонија извезе 16.552.139 литри вино во шишиња во вредност од 16.877.350 евра и 98.608.953 литри наливно вино во вредност од 38.348.430 евра.

Во 2011 година, прометот на вино од свежо грозје во трговијата на мало учествува со 15,2 отсто во вкупниот промет на алкохолни пијалаци и изнесува 246.889 илјади денари, додека прометот на природна ракија во вкупниот промет на алкохолни пијалаци учествува со 12,4 отсто и изнесува 200.595 илјади денари.

Извор: kurir.mk

Check Also

Qélianet започнува да работи во Македонија

Интегрален текст од тим информатичари од Охрид. Известувањето Ви го пренесуваме во целост. Почитувани, Ви …