Почетна / Вести Македонија / Формирана прва кооператива за трговија со млеко

Формирана прва кооператива за трговија со млеко

Целта на првата кооператива за трговија со млеко „Милкооп“, која веќе почна со работа е подобро искористување на потенцијалите во примарното млекопроизводство преку здружување на фармерите.

Формирана е од фармери за нивно подобро организирање, развој и поголема сигурност во работата.

Како што велат од „Милкооп“, идејата е, пред се, заштита на интересите на членовите и кооперантите. Секоја инвестиција ќе придонесе за повисок квалитет на млекото, подобри откупни цени и повисоко позиционирање во синџирот на набавки.

За своите кооперанти „Милкооп“ ќе понуди добра откупна цена. Воедно, на фармерите ќе им биде понудена квалитетна добиточна храна на одложено плаќање по прифатлива цена, обуки за хигиена на фарма и исхрана на кравите, правни совети, ветеринарни совети, проверка на квалитетот на млекото, но и помош околу обезбедувањето субвенции. Млекото ќе се продава на оние млекопреработувачи кои ќе обезбедат најдобри услови за откуп врз основа реални економски параметри.

„Милкооп“ ќе функционира согласно националната стратегија за развој на производството на квалитетно млеко. Ќе работи според законските определби и ќе соработува со сите надлежни институции во државата. Поддржана е од Федерацијата на фармери, а веќе има остварено средби и со претставници од Министерството за земјоделство, шумарство и водостопанство.

Извор: kurir.mk

Check Also

Qélianet започнува да работи во Македонија

Интегрален текст од тим информатичари од Охрид. Известувањето Ви го пренесуваме во целост. Почитувани, Ви …