Почетна / Вести Македонија / До 30 април барања за субвенции за произведено и продадено млеко

До 30 април барања за субвенции за произведено и продадено млеко

Во тек е поднесувањето барања за директни плаќања за произведено и продадено овчо, козјо и кравјо млеко во период од октомври до декември 2012 година, соопшти Агенцијата за финансиска поддршка во земјоделството и руралниот развој. Висината на поддршката изнесува 3,5 денари по литар и дополнителни 15 отсто за млеко произведено на одгледувалишта со надморска висина поголема од 700 метри.

– Барањата се поднесуваат до 30 април 2013 во подрачните единици на Министерството за земјоделство, каде што е извршена регистрација на земјоделското стопанство. Како доказ за продадено млеко се доставуваат откупни белешки издадени од преработувачки капацитети запишани во регистарот на одобрени објекти за производство на храна од животинско потекло – велат од Платежната агенција. Земјоделците можат да поднесат барање за помош за премии за осигурување за осигурано примарно земјоделско производство, за лозови и овошни насади до 10 хектари, за градинарски култури и тутун до 2 хектара, за житни култури до 20 хектари и за пчели до 100 пчелини семејства. Висината на поддршката е 60% од трошокот на премијата за осигурување.

Извор: vecer.com.mk

Check Also

Qélianet започнува да работи во Македонија

Интегрален текст од тим информатичари од Охрид. Известувањето Ви го пренесуваме во целост. Почитувани, Ви …