Почетна / Вести Македонија (page 28)

Вести Македонија

Над 731 хектари за социјални случаи

Министерството за земјоделство објави трет јавен повик за давање на над 731 хектари земјоделско земјиште во државна сопственост на плодоуживање на корисници на социјална помош. Повикот се однесува на 21 регион и тоа за Берово, Битола, Македонски Брод, Валандово, Гостивар, Гевгелија, Дебар, Делчево и Демир Хисар.

Прочитај повеќе

Влаинков: Имаше години кога винарите лудуваа по „смедеревка“

„Смедеревката“ како најконсумирано бело вино во социјализмот беше наменето за работничката, а во капитализмот за средната класа.  Многумина ја критикуваат, со или без причина, но повеќето од луѓето ја сакаат. Со неа ги споделуваат и радоста и тагата. Грешка сте ако мислевте дека станува збор за некоја девојка. Едноставно станува …

Прочитај повеќе

Вино фест од 8 до 12 мај

Најубавиот месец од годината, мај, полека станува асоцијација за фестивалот на виното кој веќе втора година по ред ќе се одржи под отворено небо пред Веро центарот.

Прочитај повеќе

Винарските визби да им платат на лозарите за ланското грозје

Винарските визби кои што до 30 април, согласно Законот за вино, не ги исплатиле лозарите за купеното грозје од претходната реколта и не доставиле извештај во Министерството за подмирените обврски, ќе им биде изречена парична казна од 2.000 до 5.000 евра, а на одговорните лица во винариите ќе им биде …

Прочитај повеќе