Почетна / Вести Свет (page 3)

Вести Свет

Расипаното месо од Германија извезувано и на Балканот

Дел од расипаното месо од Германија завршил на пазарите во странство, вклучувајќи и некои балкански земји, пишува германскиот неделник „Фокус“, кој на веб-страницата истакна дека станува збор за „Бугарија, Романија и за други балкански земји“.

Прочитај повеќе

Црна Гора откри пестициди во албанските краставици

Македонските власти с` уште испитуваат дали има опасни пестициди во краставиците увезени од Албанија, а Црна Гора вчера го блокира нивниот увоз откако во нив пронајдоа активна материја спироксамин во количини поголеми од дозволеното.

Прочитај повеќе

Србија го враќа нивото на афлатоксин во млекото на 0,05%

Србија до крајот на годината ќе го намали дозволеното ниво на афлатоксин во млекото и сточната храна од 0,5% на 0,05%, за да ги усогласи прописите со европските стандарди, изјави српскиот министер за земјоделство, шумарство и водостопанство Драган Гламочиќ.

Прочитај повеќе

Африканските фармери во битка за храна

Ако потенцијалот може да се јаде, Африка ќе има најухранети луѓе на Земјата. Огромниот континент поседува 60 отсто од светската некултивирана плодна почва, но поголемиот дел од неа воопшто не е обработена. Почвата што почнува да се култивира, главно од мали фармери, може да роди многу повеќе, се вели во …

Прочитај повеќе

Хрватското свинско повторно забрането во ЕУ

Извозот на живи свињи, свинско месо и сувомесни производи од Хрватска, траеше само 14 дена по влезот на државата во Европската унија, по што беше запрен бидејќи производителите користеле вакцини против свинска чума што се забранети од ЕУ.

Прочитај повеќе