Почетна / Вести Свет (page 5)

Вести Свет

САД на големо лобирале за ГМО на Монсанто

Дипломатските телеграми откриени од страна на „Викиликс“ во август 2011 година покажаа дека американските дипломати барале финансии за испраќање лобисти за биотехнолошка индустрија, кои би разговарале со претставници на области како Африка, Латинска Америка и некои европски земји, за пласирање генски модифицирани организми (ГМО).

Прочитај повеќе

Kрупните земјоделски стопанства најголеми корисници на субвенции

Во новите земји-членки на ЕУ само 0,2 отсто од корисниците добиваат 25 отсто од европските земјоделски субвенции поради раслојувањето во секторот помеѓу многуте ситни и средни и помалку крупни стопанства.

Прочитај повеќе

Велика Британија нема доволно пченица

Првпат по десет години производството на пченица во Велика Британија не ќе може да ги задоволи домашните потреби и земјата ќе биде приморана да ја купува оваа житна култура од странство – изјави претседателот на британскиот Национален сојуз на фармерите, Питер Кендал во интервју за радиото Би-Би-Си 4.

Прочитај повеќе