Почетна / Вести Свет (page 10)

Вести Свет

Првите домати одгледани во поларниот појас

Во Нибин, мало Шведско село со 245 жители, од неодамна се наоѓа првата плантажа на домати во поларниот круг, кој во текот на целата година ќе носи плодови благодарение на стаклениците. Во план е годишно да се произведува 1000 тони домати.

Прочитај повеќе

Климатските промени наскоро ќе не остават без кафе?

Растот на температурата предизвикан од климатските промени ќе доведе до исчезнување на дивите видови на кафе “арабика” во рок од само 70 години, што се заканува на генетскиот опстанок на една од основните аграрни суровини, предупредуваат експерти на Кралската ботаничка градина Киу во Лондон.

Прочитај повеќе

Рекордно производство на житни култури во Индија

Индискиот министер за земјоделство Sharad Pawar изјави дека во земјоделската  2011-2012 година очекуваат рекордно производство на житни култури од 252,6 милиони тони, а се очекува невиден принос и на пченица, ориз и памук.

Прочитај повеќе

Месо со ознака- “за поголема заштита на животните”

Хумано управување со животните и фер цени – Германското друштво за заштита на животните, заедно со земјоделците и супермаркети, планира да воведе етикета со која ќе ја гарантираат заштитата на животните.

Прочитај повеќе