Почетна / Вести Свет / Салмонела во увозно месо, сирење, школки

Салмонела во увозно месо, сирење, школки

Руските санитарни власти открија опазни бактерии во голем број прехранбени производи увезени од различни држави.

Федералната агенција за ветеринарни и санитарни прашања откри бактерии на салмонела во замрзнато свинско месо и сирење увезено од Холандија.
– При лабораториските тестови на замрзнатото свинско месо од компанијата “Слахтиус Нијмеген” и сирење од “Бел Лердамер” откриена е салмонела – се истакнува во соопштението од Агенцијата.
Салмонела откриена е и во говедското и пилешкото месо увезено од Бразил, во урда од Белорусија, во замрзната сланина од Полска, во риба и пилешко месо од САД и во пастрмка и школки од Чиле. Опасни бактерии по здравјето на човекот откриени се во овчко месо увезено од Нов Зеланд. Ветеринарните власи на Холандија, на Бразил, на Белорусија, на Полска, на САД, на Нов Зеланд и на Чиле се предупредени дека нивни производи има опасни бактерии.
Претходно, Федералната агенција за ветеринарни и санитарни прашања ја предупредија Норвешка за опасни бактерии во некои рибни продукти што се произведуваат во скандинавската држава. При лабораториски анализи на продукти од норвешката фирма СФ-53 и формата Н-107 се откриени бактерии од групата ешерихија коли.

Извор: vecer.com.mk

Check Also

Маслиновото масло ќе поскапи за 30-40 отсто

Екстремна суша со месеци ја погодува Шпанија, додека на италијанските плантажи со маслинки се појавија …