Почетна / Цвеќарство (page 2)

Цвеќарство

Шефлера- Schefflera sp.

Род: Araliaceae Латински назив: Schefflera Домашен назив: Шефлера Потекло: Азија, Австралија Клима: Суптропска Минимална температура: 12 °C Оптимална температура: 18 °C Светлина: Индиректна светлина Почва: Добро дренирана Размножување: Семе и вегетативно

Прочитај повеќе

Ѕвонче- Campanula sp.

Латински назив: Campanula sp. Домашен назив: Ѕвонче Потекло: Европа Категорија: Повеќегодишно Висина: Во зависност од сортата до 30 cm Цветање: Пролет, лето Локација: Директна или индиректна светлина Почва: Растресита, богата со хранливи материи Размножување: Семе, делба на корени

Прочитај повеќе

Невен – Calendula officinalis

Латински назив: Calendula officinalis Домашен назив:  Невен   Категорија: Едногодишно Вариетети: Calendula arvensis, Calendula maritime, Култивари: Mamestra brassicea, Autographa gamma, Климатски зони: 6a, 7a, 7b, 8a, 8b, 9a, 9b, Месеци на цветање: 6-11

Прочитај повеќе

Азалеа

Азалеата е цветна грмушка од родот на Rhododendron. На почеток азалеите биле класифицирани како посебен вид , но денес се познати како два од осумте познати подвидови на рододендрон – Pentanthera  (листопадни) и Tsutsuji(зимзелени).

Прочитај повеќе

Алиум

Алиум е род, кој опфаќа повеќе од 1200 видови, барем 30 од кои се користат за храна, вклучувајќи кромид и лук. Сега нас повеќе не интересираат декоративните видови кои се повеќегодишни луковични растенија со цветови собрани во соцветија.

Прочитај повеќе

Одгледување на рози во саксии

Розата е кралско растение и како такво најдобро е  да се одгледува на место каде што може да се шири во висина, ширина и длабочина. И воопшто – таа сака простор, во некои случаи – особено многу простор.

Прочитај повеќе

Градина со пеперутки

   Ако имате место во дворот и сакате пеперутки, можете да креирате катче во градината, која ќе ги привлекува со бојата и аромата, со комбинирање на соодветните растенија.

Прочитај повеќе

Петунија- Petunia sp.

Петунија е род од 35 видови на цветни растенија со потекло од  Јужна Америка и спаѓа во фамилија Solanacae. Името го добила од францускиот збор “petun” што означува тутун. Повеќето растенија што ги сретнува во градините се хибриди (Petunia × hybridа).

Прочитај повеќе