Почетна / Полјоделство / Втора фаза од откупот на тутунот

Втора фаза од откупот на тутунот

Денеска стартува втората фаза од откупот на тутунот, откако правата фаза од раниот предвремен откуп на тутунот заврши кон крајот на септември.

Од динамиката на откупот задоволен е ресорниот министер, Љупчо Димовски. Според него, иако временските услови не беа многу поволни, сепак и годинава тутунопроизводителите во законски предвидениот рок ќе ги добијат и субвенциите во висина од 60 денари за килограм предаден тутун. Министерот Димовски им посочи на тутунарите дека место за стравување нема, бидејќи ќе се вложат максимални напори и откупувачите навремено да ги исплаќаат парите. Тутунарите, пак, задоволни се од квалитетот на годинашниот род, пред се заради продолжената вегетација. Тие очекуваат тутунот годинава да се вреднува согласно квалитетот.

Извор: http://vecer.com.mk/?ItemID=AD2BF4FC75A92640AA3DC9DB57266EF3

 

Check Also

Пелагонија не памети поуспешна сеидба

На 24.000 хектари се засеани житни и фуражни култури, а поволните временски услови овозможија сеидбата …