Почетна / Рурален развој / Политиката што ја води СДСМ е дволична и уништувачка!

Политиката што ја води СДСМ е дволична и уништувачка!

Стечајците и земјоделците од повеќе градови вчераутро го блокираа центарот на Скопје со цел да го изразат незадоволството заради неизгласувањето на Законот за земјоделство и рурален развој и заради фактот што некои пратеници не го поддржале изгласувањето на овој закон.

Тие побараат да влезат на седницата за пратенички прашања и да се расправа и за нивниот статус.
-Опозициската СДСМ не го поддржа Законот за земјоделство кој требаше да помине во Собранието и со него требаше да се подобрат условите на земјоделците. Политиката што ја води СДСМ е дволична и уништувачка. На митинзите пред народот зборуваат едно, а всушност друго работат. Начинот на кој постапуваат досега е невиден од земјоделците и го оценуваме како погрешна и дволична политика што ја води оваа партија – рече претседателот на здружението “Агротиквешија”, Љупчо Аризанов и додаде дека Владата е на страна на земјоделците и гледа да им ги подобри условите затоа што ја има нивната целосна поддршка.

Според него, Бранко Црвенковски досега не направил ништо, не доделил ниту еден денар, а политиката на СДСМ веќе ја прочитале.
-Во 2004 година имаше одвоено шест милиони евра наменети за земјоделството, но со негова помош беа пренаменети во Пензискиот фонд за да се покријат неговите загуби – рече Аризанов и додаде дека нивната политика не води никаде, туку само во ќор-сокак.
-Од што не сум задоволна? Не сум задоволна од законот за субвенции. Луѓе има што егзистираат од таа дејност и да се апстрахира, негира стопира нешто такво е за мене апсурд – рече една од протестирачите.

Никола Стаменков од Сојузот на земјоделци истакна дека дошле пред Собранието бидејќи народните пратеници трошат народни пари.
-Нормално е ние од нив да очекуваме законите кои се во интерес на земјоделците да ги носат со единствена цел да ни помогнат на нас земјоделците – рече Стаменков и надополни дека доколку поминел законот, регистрираните земјоделци ќе добиваа повеќе од 20% субвенции од сегашните. Тој ги повика пратениците од СДСМ да се свестат и да се зближат со народот бидејќи тие се излезени од тој народ и ги добиле тие фотелји токму од нив.

(С.Р.)
Фото: Ѕ. Плавевски

Извор: www.vecer.com.mk

Check Also

Ќе се изработува физибилити студија за изградба на скијачки центар на Галичица

Во текот на оваа недела се очекува да биде потпишан договор за изработка на физибилити …