Почетна / Вести Македонија / Во Виничко ќе почне производството на лешници по италијански терк

Во Виничко ќе почне производството на лешници по италијански терк

Во Виничко ќе почне производството на лешници по италијански терк, со странска експертска помош и поддршка од Министерството за земјоделство, шумарство и водостопанство. Станува збор за проект што го реализира стручњакот и технички консултант за одгледување и производство на лешници Џанлука Гризери во соработка со општина Виница.

-Македонија ја избравме како земја која нуди одлични услови, почва, клима и сонце, за производство на лешник. Нашата цел е да помогнеме во обезбедувањето сертифициран саден материјал по теркот на регионот Пиемонте од кој доаѓам, а кој го бараат откупувачите, но и да понудиме соодветна едукација за подготовка на терен и одгледување на лешникот, истакна италијанскиот стручњак Гризери на денешната средба со земјоделците.

Според него, пласманот воопшто не е  проблем, гарантирана е сигурна продажба зашто интересот на италијанските откупувачи е голем.

-Површините на кои ќе почне производството не се ограничени. Добро е што државата го субвенционира подигањето на насадите со по 100.000 денари за хектар, а обезбедува и 15.000 денари поддршка, рече градоначалникот на Виница Емил Дончев.

Дончев понуди помош во обезбедување расположиви капацитети со цел проектот да ги постигне очекуваните резултати.

Извор: kurir.mk

 

Check Also

Qélianet започнува да работи во Македонија

Интегрален текст од тим информатичари од Охрид. Известувањето Ви го пренесуваме во целост. Почитувани, Ви …