Почетна / Занимливости / Секвоја стара 3200 години

Секвоја стара 3200 години

Тие се едни од најголемите дрва во светот кои се простираат по должина на планинскиот венец на Сиера Невада. Фотографот Мајкл Николс помина две недели фотографирајќи го ова џиновско дрво.

 

Ова дрво е второ по големина во светот, старо е 3200 години и се наоѓа во националниот парк Секвоја.

Секвојата расте само на западната падина на Сиера Невада, планински венец кој се простира 400 километри по должината на Невада и Калифорнија. Џиновската Секвоја може да достигне висина и до 247 метри.

Фотографот на National Geographic констатирал дека ова не е најголемото дрво на светот, туку е второ по големина. Нивната гигантска големина им овозможила да преживеат катастрофи кои уништиле многу слични шуми.

На нив не влијае бура, отпорни се на шумски удари и можат да преживеат дури и удар на гром.

И ова дрво не престанува да расте, откриено е дури и дека стапката на раст се зголемува како што тие стареат. Тие се толку големи што е скоро невозможно да ги видите цели.

Check Also

Задолжително купете една од овие билки за свеж воздух во домот

Колку и да се грижиме за хигиената во нашиот дом, во него сепак постојат отрови …