Почетна / Вести Македонија / Пролетната сеидба доцни

Пролетната сеидба доцни

Поради врнежите, пролетната сеидба доцни, што ќе се одрази врз развојот на културите, а условите се идеални за појава на болести и штетници, предупредуваат агрометеоролозите.

 

Според нив, пченка и сончоглед се малку посеани, а земјата е многу влажна за да се ора. Тие советуваат земјоделците да преземат мерки за заштита.

Ваквото време е најлошо за пчелите, кои не можат да излезат од кошниците по храна, иако багремот и доцните сорти јаболка интензивно цветаат.

Врнежите се поволни за есенските посеви, овошките и лозјата, зашто сега веќе има оптимална влага во почвата.

Извор: vecer.com.mk

Check Also

Qélianet започнува да работи во Македонија

Интегрален текст од тим информатичари од Охрид. Известувањето Ви го пренесуваме во целост. Почитувани, Ви …