Почетна / Вести Македонија / Пораст на откупот и продажбата на земјоделски производи за 31,2%

Пораст на откупот и продажбата на земјоделски производи за 31,2%

Вредноста на вкупниот откуп и продажба на земјоделски производи во февруари годинава изнесува 1,85 милиони денари што претставува пораст за 31,2% во споредба со февруари лани, објави Државниот завод за статистика.

Вредноста на откупените земјоделски производи од индивидуалните земјоделски производители е намалена за 3,7%, а продажбата од сопственото производство на претпријатијата е зголемена за 110%.
Зголемување на вредноста на откупените и продадените земјоделски производи се забележува речиси кај сите земјоделски производи освен кај индустриските растенија, добитокот и млекото каде што вредноста на вкупниот откуп и продажбата опаѓа.

Check Also

Qélianet започнува да работи во Македонија

Интегрален текст од тим информатичари од Охрид. Известувањето Ви го пренесуваме во целост. Почитувани, Ви …