Почетна / Занимливости / Најскапото сирење во светот се произведува во Србија и чини 1300 евра

Најскапото сирење во светот се произведува во Србија и чини 1300 евра

Специјалниот природен резерват Zasavici во близина на Белград успеа да влезе во ексклузивната гастрономска карта на светот, а притоа и добро да заработи. Тука се произведува најскапото сирење во светот кое чини околу 1273 евра евра по килограм.

Директорот на резерватот Слободан Шимиќ, кој дошол до оваа интересна идеја, објаснува дека тајната се крие во млекото од магаре. Тој додава дека за да се направи еден килограм сирење, потребни се 25 литри магаречко млеко. на цената магарешка 25 литри млеко, колку што е потребно за една фунта на сирење.

Млекото од магаре е многу ценето во светот бидејќи се произведува само додека се дојат малите, а тоа е еднаш годишно. Сирењето во чест на малите магариња е наречено прле. Инаку, магариците своето млеко го носат долго, т.е. една година и 15 дена. 

До сега во Србија се произведени само шест килограми сирење, кои најверојатно ќе завршат на странскиот пазар, кај луѓето со подлабоки џебови. 

Сирењето од магаре го симна шведското сирење од млеко од лос од врвот на листата на најскапи сирења во светот кое чини околу 850 долари. На третото место е сирењето од млеко од ретка крава во Италија која дава млеко само во мај и јуни.

Check Also

Задолжително купете една од овие билки за свеж воздух во домот

Колку и да се грижиме за хигиената во нашиот дом, во него сепак постојат отрови …