Почетна / Вести Македонија / Мавровско Езеро и Радика порибени со поточна пастрмка

Мавровско Езеро и Радика порибени со поточна пастрмка

Познатата река Радика и Мавровското Езеро порибени се со 15 илјади парчиња подмладок поточна пастрмка. Тоа  едел од планираните ативности на вработените на националниот парк„Маврово“.

– Порибувањето е во рамките на годишната програма за порибување на водите кои се дел од Националниот парк. Во изминатите пет години, односно од почетокот со реализација на програмата за порибување, водите на Радика и Мавровското Езеро збогатени се со повеќе од 200 илјади парчиња подмладок на речна пастрмка,- изјави за  медиумите Онер Јакупоски, директор на Националниот парк „Маврово“. 

Освен порибувањето, вработените посветуваат посебно внимание и грижа во зачувувањето на рибиот фонд од рибокрадци. На денот на поробувањето тие запалија и над 500 мрежи запленети од рибокрадци.
Текст и фото: Вера Тодоровска       

Check Also

Qélianet започнува да работи во Македонија

Интегрален текст од тим информатичари од Охрид. Известувањето Ви го пренесуваме во целост. Почитувани, Ви …