Почетна / Вести Македонија / Исполнети условите за почеток на откупот на тутунот

Исполнети условите за почеток на откупот на тутунот

Откупот на тутунот може да почне. Како што велат од Сојузот на тутунските здруженија, осум компании заверија 240 мостри и веќе од вчера ги подигнуваат. Се очекува да бидат откупени од 23.000 до 24.000 тони.

– Условите за старт на откупот се исполнуваат со подигнувањето на мострите. Сокотаб од Битола и Тутунскиот комбинат најавија дека ќе ги отворат пунктовите во градот – изјави претседателот на Сојузот, Данчо Милески. Според него, интерес за откуп има зашто ориенталниот тутун се бара на пазарот.
– И овој откуп на тутунот е предвремен зашто официјалниот, законскиот почнува од 15-ти декември. Производителите двапати изминативе месеци имаа можност за откуп. Во септември и октомври се одвиваа двете фази од предвремениот откуп во кутии. Тогаш од планираните 4.450 тони се презедоа само 37% по просечна цена од 157 денари за килограм – рече Милески.
Пилот проектот за откуп на тутун во кутии ќе се спроведува наредните две години. Потоа Сојузот ќе бара законски измени и официјален почеток на откупот од 1 ноември до 15 февруари.

Извор: http://vecer.com.mk/?ItemID=D37CE9637F3DD14CA4AA34DDAE4133A7

Check Also

Qélianet започнува да работи во Македонија

Интегрален текст од тим информатичари од Охрид. Известувањето Ви го пренесуваме во целост. Почитувани, Ви …