Почетна / Занимливости / Чакалот по 50 години повторно се појави во Македонија

Чакалот по 50 години повторно се појави во Македонија

Во близина на штипската Дестилерија прегазен е чакал, диво животно кое веќе 50 години не е забележано во Македонија од страна на ловџиите и сточарите.

– Зборуваме за многу штетен дивеч, зборуваме за предатор, кој се наоѓа некаде меѓу лисицата и волкот. Предатор кој што е интелегентен колку волкот, а брзо се размножува како лисицата. Функционира чопоративно на теренот и веќе приметуваме штети кај сточарството, а богами помеѓу двете пребројувања и намалување на зајачкиот дивеч, вели Јованов.

Тој потенцира дека е побарано ресорното министерство да го впише чакалот на листата на штетен дивеч и да се обезбеди награда за отсрел.

Последен пат отсрел на чакал е извршен во 60-тите години од минатиот век во близина на Дојран.

Извор: http://kurir.mk/republika/opstini/91028-VIDEO-Cakalot-po-50-godini-povtorno-se-pojavi-vo-Makedonija

Check Also

Задолжително купете една од овие билки за свеж воздух во домот

Колку и да се грижиме за хигиената во нашиот дом, во него сепак постојат отрови …