Почетна / Вести Македонија / Бимилк доби ИСО 14.001

Бимилк доби ИСО 14.001

Млекарницата Бимилк месецов се здоби со уште еден меѓународно признат стандард ИСО 14.001 со кој оваа реномирана македонска компанија покажа дека ги задоволува потребите за ефикасно решавање на проблемите поврзани со заштита, унапредување и управување со животната средина.

Придобивките од воведувањето на овој стандард се: постепено спречување на загаденоста и смалување на отпадот, заштеда на потрошниот материјал и енергијата и преземање превентивни мерки за сузбивање на евентуални еколошки катастрофи.
Овој сертификат е од големо значење за компанијата бидејќи е во согласност со интернационалните стандарди за работа и ја олеснува трговијата и извозот на нивните производи низ светот, а со тоа го зголемува и своето пазарно учество.
-Во своето долгогодишно работење Бимилк се покажа како компанија која постави стандарди за заштита и грижа за животната околина, а резултатот од таквите заложби е стекнувањето на сертификатот ИСО 14001. Во иднина ќе се стремиме да го подобруваме и промовираме системот за заштита на животната средина бидејќи на тој начин ги спречуваме и намалуваме ризиците од загадувањето. Овој сертификат отвора нови можности во нашата извозна политика, кои се надевам ќе ги искористиме, но истовремено и ќе ни создадат обврска за негово континуирано одржување – изјави Радмила Чобанова Василевска, директор на сектор за контрола на квалитет во Бимилк.

Извор: http://vecer.com.mk/?ItemID=DD914DE6E0AA6E42A4B0F04F64B1B40C

Check Also

Qélianet започнува да работи во Македонија

Интегрален текст од тим информатичари од Охрид. Известувањето Ви го пренесуваме во целост. Почитувани, Ви …