Полната технолошка зрелост белиот корен ја достигнува кога ќе заврши со акумулирање на хранливите материи односно во доцна есен. Процентот на суви материи достигнува 18-22%.
За продавање на пазарите бербата може да се изврши и порано кога ќе достигне пречник како коренот на магдоносот.
Ако се одгледува на поголеми површини за берба се користи комбајн за морков и шеќерна репа. Приносот може да достигне и до 50 тони корен по хектар. Ако белиот корен не се извади во есен слободно може да остане во почвата и да се вади по потреба во текот на зимата и рана пролет, пред да пушти нови листови.
Исто како и морковот, здравиот и неоштетен пашканат се чува во трапови или подруми. Температурата на складирање е околу 0⁰С и релативна влажност на воздухот 95%.