Почетна / Вести Македонија / Во јуни нов јавен повик за пари за ИПАРД

Во јуни нов јавен повик за пари за ИПАРД

Во втората половина на јуни годинава објавен ќе биде повикот за доставување барања за користење финансиски средства од петтата компонента на ИПАРД Програмата за периодот 2007-2013.

 

Како што соопшти Агенцијата за финансиска поддршка во земјоделството и руралниот развој, финансиските средства од овој повик ќе бидат наменети за инвестиции на земјоделските стопанства со цел нивно преструктурирање и надградба за постигнување на стандардите на Европската унија, за инвестиции за преработка и маркетинг на земјоделските и рибни производи со нивно преструктурирање и надградба за достигнување на стандардите на Европската унија, како и за диверзификација и развој на руралните економски активности.

– Претстојниот ИПАРД јавен повик овозможува зголемени можности по однос на типот инвестиции, поголем обем на потенцијални корисници, можност за набавка на различна земјоделска механизација, вклучувајќи и трактори, како и зголемени финансиски лимити за крајните корисници на финансиската поддршка, велат од Агенцијата.

Огласот ќе трае 45 дена од денот на објавувањето во дневните весници. Потребната документација за подготовка и поднесување барања, како и упатствата за корисниците на ИПАРД средства ќе бидат ажурирани и објавени на веб страницата на Агенцијата.

Извор: vecer.com.mk

Check Also

Qélianet започнува да работи во Македонија

Интегрален текст од тим информатичари од Охрид. Известувањето Ви го пренесуваме во целост. Почитувани, Ви …