vampo

Важноста на дигитализацијата во земјоделството претставена на саемот Fruit Logistics во Берлин

Оваа година во Берлин, беше одржан Fruit Logistica Trade Fair каде што беа присутни сите големи компании од областа на производството, продажбата, увозот и извозот, како и експерти од областа на производство на амбалажа и пакување, логистика и транспорт. Овој тридневен саем беше посетен од повеќе од 78.000 посетители од …

Прочитај повеќе

Пчелите мора да бидат заштитени за иднината на нашата храна

Првиот Меѓународен ден на пчелата се одржува на 20 мај 2018 година 20 мај 2018, Љубљана – Во пресрет на првиот Меѓународен ден на пчелата, Организацијата за храна и земјоделство на ОН (ФАО) ги повика државите и поединците да сторат повеќе за да ги заштитат пчелите и другите  опрашувачи или …

Прочитај повеќе

Агро-прехранбениот сектор во Европа и Централна Азија оценет како “иновативен” и “инклузивен”

Агро-прехранбениот сектор во Европа и Централна Азија оценет како “иновативен” и “инклузивен“   18-ти мај 2018 година, Вороњеж, Руска Федерација – Триесет и првата седница на Регионалната конференција на ФАО за Европа која се одржа за прв пат во Руската Федерација заврши денеска по три-дневните интензивни разговори. Таа е петта …

Прочитај повеќе

ИПАРД грантови за насади од лешник

Во очекување на првиот повик од новата ИПАРД 2 програма за кофинансирање и  финансиска помош, потребно е однапред да ги знаете вашите можности со цел навремено да ги планирате вашите идни инвестиции. Успешно испланирана инвестиција, со јасен план, визија и цели за остварување, може побрзо да оствари финансиска помош од …

Прочитај повеќе

ИПАРД грантови за насади од орев

Во очекување на првиот повик од новата ИПАРД 2 програма за кофинансирање и  финансиска помош, потребно е однапред да ги знаете вашите можности со цел навремено да ги планирате вашите идни инвестиции. Успешно испланирана инвестиција, со јасен план, визија и цели за остварување, може побрзо да оствари финансиска помош од …

Прочитај повеќе

Qélianet започнува да работи во Македонија

Интегрален текст од тим информатичари од Охрид. Известувањето Ви го пренесуваме во целост. Почитувани, Ви се обраќам за да ве информирам дека имаме постигнато договор со холандска компанија базирана во Амстердам за да се започне проект од светски рамки тука во Македонија, односно проектот започнува од Охрид и ќе се …

Прочитај повеќе

Градинарството смирува и ја намалува депресијата

Градинарството е добро за вас, покажа ново истражување кое откри дека може да ја подобри самопочитта, да ја смири нервозата и да ја намали депресијата. Истражувачите од универзитетите Вестминстер и Есекс испитуваа 270 градинари и луѓе кои не се занимаваат со градинарство со цел да ги опишат нивните чувства пред …

Прочитај повеќе

Продолжува владината поддршка за производството на ориз

Владата ќе продолжи да го поддржува производството на ориз преку директните субвенции од 11.000 денари за хектар и од 15.000 денари за оние кои користат сертифициран семенски материјал, рече денеска министерот за земјоделство, шумарство и водостопанаство Михаил Цветков, отворајќи ја 4. Меѓународна манифестација на кочанскиот ориз во село Прибачево.

Прочитај повеќе

Владата финансира 50% од трошоците за набавка на земјоделска механизација

механизација

Во тек е јавниот повик за поднесување на барања за финансиска поддршка за набавка на земјоделска опрема и механизација за житни и индустриски култури, со кој Владата преку Програмата за рурален развој доделува финансиска поддршка за земјоделците за набавка на земјоделска механизација од страна на земјоделците од сите региони и општини …

Прочитај повеќе