Почетна / Занимливости / Шокантно: кое е најздравото месо на светот?

Шокантно: кое е најздравото месо на светот?

Научниците од Пекинг задолжени за кинеската вселенска програма, го анализирале месото во обид да најдат најсоодветно месо за своите астронаути. Резултатите се шокирачки.

Имено, тие откриле дека најздраво е месото на гасеницата којашто живее на дудинката. Тоа содржи повеќе амино киселини отколку сојата, повеќе цинк отколку семките од тиква и повеќе протеини од полжавите.

Во само 450 грама од ова месо ја има дневната доза на витаминот Б12, а исто така ова месо има најниска застапеност на заситени масти.

Одгледувањето на овие гасеници се врши во еколошки услови и на поголема оддалеченост од други животни, а науниците велат дека имаат вкус исто како октоподот.

Можеби навистина е здрво, но сепак, најдобро би било да се држиме до нашата кујна. Би се осмелиле ли да пробате?

Извор: http://kurir.mk/magazin/zivot/90998-Sokantno-Koe-e-najzdravoto-meso-na-svetot

Check Also

Задолжително купете една од овие билки за свеж воздух во домот

Колку и да се грижиме за хигиената во нашиот дом, во него сепак постојат отрови …