Почетна / Tag Archives: семе

Tag Archives: семе

“Боинг” го претвора тутунот во гориво

Американскиот производител на авиони Боинг соопшти вчера дека со компанијата Саут Африкан ервејз” и со холандската фирма за производство на биогориво СкајНРГ” се работи на претворање на зрна тутун во гориво за авиони.

Прочитај повеќе

Петунија- Petunia sp.

Петунија е род од 35 видови на цветни растенија со потекло од  Јужна Америка и спаѓа во фамилија Solanacae. Името го добила од францускиот збор “petun” што означува тутун. Повеќето растенија што ги сретнува во градините се хибриди (Petunia × hybridа).

Прочитај повеќе