Замрзнато, па одмрзнато месо се продава како свежо во македонските месарници. Иако покрај секое парче месо треба да стои декларација на која мора да стои потеклото и фактот дека веќе е еднаш одмрзнато, во помалите месарници низ земјава законската обврска не се почитува.
Во обиколката на „Дневник“ низ месарниците можеше да се види дека свинско месо јадеме главно од Шпанија и од Бразил, а говедското доаѓа од Јужна Америка. Предновогодишната еуфорија што ги зафати граѓаните е причина да се купува многу месо, а малку да се внимава на рокот на употреба, потеклото и староста на истото. Дел од купувачите и покрај честите набавки внимаваат што купуваат, но има и такви на кои пресудна им е цената. Домашните производители велат дека продажбата на замрзнато месо што се продава по одмрзнувањето како свежо им е нелојална конкуренција бидејќи ова месо е поевтино од нивното и повеќе се купува. Увозниците, пак, тврдат дека ваквото месо не е ништо полошо по квалитет од свежото и дека во државава се внесува месо без коска кое е старо „само“ 18 месеци.
Во Агенцијата за храна и ветеринарство велат дека според нашиот правилник за месо, не се забранува продажба на замрзнато месо, но ако се одмрзне, тоа не смее повторно да се замрзнува.
– Нашиот правилник е како европскиот и според него не се забранува продажба на одмрзнато месо. Но тоа мора да биде декларирано како такво. Нашите инспектори се постојано на терен, ги контролираат месарниците и строго ќе бидат казнети сите што не го почитуваат законот. Граѓаните сами треба да одлучат дали ќе купат свежо месо од домашно производство кое исто така треба да е декларирано или замрзнато, па одмрзнато од увоз – вели Дејан Рунтевски, директор на Агенцијата за храна. Тој објаснува дека според правилникот сите продажни објекти и кланици во Македонија се обврзани да продаваат свежо, разладено и смрзнато месо со декларација на која точно ќе бидат назначени земјата на потекло, рокот на траење, нето-тежината, местото на обработка и условите на складирање. Правилникот за соодветно декларирање и обележување на месото е донесен кон крајот на минатата година.
– Kај свежото и разладено месо во продажните објекти ќе мора да постојат информации за производот што ќе бидат видливи за потрошувачот. На етикетата треба да бидат истакнати информации за потекло на месото – од која земја потекнува, во која земја е заклано животното, бројот на кланицата и на ушната маркица на животното, возраста на животното кога е заклано и рокот на траење- стои во Правилникот за месо.
Експертите велат дека ако месото се чува соодветно замрзнато како што е пропишано, воопшто не губи од квалитетот. Но децидни се дека ако еднаш е одмрзнато, тоа не треба повторно да се смрзнува.
Увозниците на месо за „Дневник“ велат дека во државава може да влезе само месо без коска кое е со максимална старост до 24 месеци. Kај месото со коска, рокот е далеку помал, бидејќи тоа иако е замрзнато, побрзо се расипува. Свинското месо е со рок до 18 месеци, а јунешкото може да се увезе само ако е со помал рок на траење од 24 месеци. Пилешкото е исто така со максимален рок до 24 месеци.
– Обично месото што се продава како свежо, а веќе било одмрзнато, се става во саламура и така се продава во месарниците. Многу мало количество од него се продава како свежо – објаснуваат увозниците.
Граѓаните, пак, секој со своја приказна. Едни гледаат декларации и потекло, други само цена.
– Внимавам што купувам и од каде е потеклото. Секогаш ги читам декларациите. Бидејќи имам мало дете, гледам да е од наши простори, а не од Америка или од Бразил – вели Јованка Деспотовска од Скопје. За Драган Алексовски, пак, битна е само цената.
– Со око можам да оценам колку е свежо. Но, ако цената на замрзнатото е за сто денари пониска, тогаш ќе го купам тоа – вели тој.
Бранко Георгиевски од Скопје вели дека често купува месо од месарниците што се наоѓаат на зелените пазари.
– Нема ниту декларација ниту пак потекло. Се меле месо кое е полузамрзнато, се мери и се продава. Изгледа дека само по големите маркети има декларации, а во маалските дуќани с` уште си тераат по старо – вели Георгиевски.
Здружението на преработувачите тврди дека сето месо што се увезува во земјава е здравствено исправно и дека тоа завршува главно во преработувачките капацитети, а не во месарниците. Тие тврдат дека нашиот правилник не забранува продажба на замрзнато месо по продавниците, туку дека само се забранува еднаш одмрзнато месо повторно да се замрзне и да се продава.
Замрзнатото ги губи витамините и минералите
Нутриционистите предупредуваат дека квалитетот на свежото и на замрзнатото месо не е ист.
Со замрзнувањето месото губи дел од витамините и минералите што ги содржи свежото месо. Со консумирање на замрзнато месо, се задоволуваат само калориските, но не и потребите на организмот за витамини и минерали што ги содржи свежото месо.
Извор: http://dnevnik.mk/?ItemID=CB46F56298A3D745BBF490FFE8D48F32