Почетна / Вести Македонија / Земјоделците гладни за евтини кредити

Земјоделците гладни за евтини кредити

Од МБПР очекуваат дека со стартот на сезонското примарно производство во март и април ќе се зголеми искористеноста на евтините кредити за агробизнисот кои се со каматна стапка од 3%.

Зголемен е интересот кај земјоделците и земјоделските претпријатија за користење на парите од евтината кредитна линија којашто ја обезбеди Владата преку Македонската банка за поддршка на развојот (МБПР). Ниската каматна стапка и поволностите за користење на 10,7 милиони евра се од голема помош за нив во услови на затегната политика на банките за одобрување кредити. Според последните податоци од МБПР, досега се повлечени се 3,2 милиони евра или една третина од евтината кредитна линија за поддршка на агробизнисот, а кредит добиле 11 земјоделски претпријатија. Во фаза на обработка се уште седум барања во вкупна вредност од 1,1 милиони евра коишто би требало да бидат одобрени во наредниот период.

Според информациите од МБПР, интересот е дополнително зголемен откако на почетокот на годината Владата одлучи да ја прошири кредитната линија и освен за финансирање на откуп и преработка и извоз на земјоделски производи, ја направи достапна и за финансирање на производство.
– Досега во МБПР се стигнати вкупно 36 барања за евтини кредити наменети за агробизнисот во вкупна вредност од 8,2 милиони евра, од овие барање досега се одобрени 11 кредити со каматна стапка од 3%, а 18 барања во вкупна вредност од 3,8 милиони евра се одбиени како некомплетирани – информираат од МБПР. Според податоците од банката, седум барања се во фаза на обработка, а уште десетина земјоделски компании пројавиле интерес за кредитната линија и а нив се подготвува документацијата.

Од МБПР очекуваат дека со стартот на сезонското примарно производство во март и април да се зголеми искористеноста на евтините кредити за агробизнисот.
Данаил Паланков, земјоделец од струмичкото село Муртино вели дека кај струмичките земјоделци има голем интерес за евтините земјоделски кредити. Тој досега не аплицирал, но има неколку проекти за кои размислува да побара кредитна поддршка за да ги реализира.
– Има интерес за овие кредитни средства од државата со ниска каматна стапка наменети за земјоделците и земјоделските претпријатија. Сакаат да аплицираат и се интересираат за условите што се бараат бидејќи имаат потреба од евтини кредити – потенцира Паланков.
Според него, единствен проблем со кој се соочуваат земјоделците се затегнатите критериуми, посебно во делот на обезбедување на хипотеки.
– Се бара големо обезбедување од земјоделците во вид на хипотеки, а проценителите многу ниско ги вреднуваат имотите, посебно во руралните средини и тешко кој земјоделец може да го обезбеди тоа – вели Паланков.

Од јуни, откако е достапна оваа кредитна линија, досега се одобрени 10 кредити во износ од три милиони евра, а во фаза на обработка се уште осум барања.
Намената на средствата се за преработка на грозје, зеленчук, житни култури, индустриски култури, преработка на месо.

По одлуката на Владата за проширување на кредитната линија, сега освен за преработка и извоз на земјоделски производи, кредитите можат да се користат за примарно земјоделско производство, односно за набавка на основни и обртни средства за растително и сточарско производство, како и за нова погонска приклучна механизација.

Средствата наменети за евтините кредити за агробизнисот ги обезбеди Владата преку докапитализација на МБПР и се пласираат директно преку банката, а не преку комерцијални банки. Каматната стапка е само 3%, а рокот на отплата е од пет години и грејс-период од една година за набавка на основни средства и до година и пол со три месеци грејс-период за набавка на обртни средства.

Александра СПАСЕВСКА

Извор: vecer.com.mk

Check Also

„Денови на македонскиот мед 2015“

На улицата „Македонија“ во Скопје денеска ќе биде отворен фестивалот „Денови на македонскиот мед 2015“ …

12 comments

 1. 433967 141547Jane wanted to know though your girl could certain, the cost I merely informed her she had to hang about until the young woman seemed to be to old enough. But the truth is, in which does not get your girlfriend to counteract making use of picking out her very own incorrect body art terribly your lady are usually like me. Citty style 566186

 2. 871553 94694Wow, cool post. Id like to write like this too – taking time and real effort to make a good article but I procrastinate too considerably and never seem to get started. Thanks though. 896807

 3. 274011 69113We offer the very best practical and most applicable solutions. All our Sydney plumbers are experienced and qualified and are able to quickly assess your difficulty and find the very best answer. 729005

 4. 986456 381543Extremely informative and exceptional bodily structure of content material material , now thats user friendly (:. 113997

 5. 520308 267293I just now discovered your blog post and now Im remember to start with followers. 848165

 6. 190901 683813Youre the very best, It is posts like this that maintain me coming back and checking this site regularly, thanks for the information! 742416

 7. 32708 980119There is clearly a good deal to know about this. I feel you produced various good points in features also. 775241

 8. 316237 893407It is difficult to get knowledgeable people within this subject, nevertheless, you appear to be guess what happens youre dealing with! Thanks 137402

 9. 343011 733872Merely wanna state that this really is extremely beneficial , Thanks for taking your time to write this. 169748

 10. 201297 832667its fantastic as your other articles : D, regards for posting . 800781

 11. 693448 390610Wow Da weiss man, wo es hingehen muss Viele Grsse Mirta 448848

 12. 527480 170749There will likely be several completely different portions about the LA Weight reduction eating program and 1 is really crucial. Begin stage is your truly truly of these extra load. weight loss 746760

Leave a Reply

Your email address will not be published.