Почетна / Вести Македонија / Здружени ќе произведуваме многу повеќе

Здружени ќе произведуваме многу повеќе

Формирањето задруги доаѓа како препорака од Европската унија. Со здружувањето на земјоделците ќе се стави крај на непланското производство.

Земјоделците од Велешко во целост ја поддржуваат иницијативата на ресорното министерство за формирање задруги. Засега најголем интерес пројавија земјоделците од селото Иванковци. Тие велат дека со формирање на задруга повторно ќе се здружат како некогаш и дека ќе работат многу поуспешно. Сметаат дека на тој начин ќе добијат многу предности. Со помали трошоци ќе остварат поголемо производство и поголема добивка.
– Здружени ќе можеме да произведуваме многу повеќе. Со помали давачки ќе остваруваме поголеми приноси. Семенскиот материјал и репроматеријалите ќе ги купуваме поевтино, а субвенциите ќе бидат поголеми за разлика од оние што ги добивавме како индивидуални земјоделци – вели земјоделец од Иванковци.

Во формирањето на задругите активно е вклучена и Агенцијата за поттикнување и развој на земјоделството. Вработените прават напори и даваат совети како индивидуалните земјоделци да ја почнат постапката на здружување.
– Државата на земјоделците кои сакаат да формираат задруги им дава голема помош. Од програмата за рурален развој има одвоено 11 милиони денари. Веќе направивме разговори со сите оние кои сакаат да формираат задруги. Луѓето се свесни за добрите работи кои им се нудат. Разговорите одат во вистинска насока – вели Тони Тасковски, раководител на Агенција за поттикнување и развој на земјоделието.

Со формирање на задруги земјоделците сметаат дека не само што ќе го зголемат производството, туку многу полесно ќе можат и да го продадат. Покрај тоа, со зголемената понуда ќе можат да отворат и нови пазари.
– Полесен ќе ни биде пласманот преку задругите. Ние индивидуалните земјоделци, кои обработуваме по 20 до 30 хектари земја, годишно имаме 200 до 300 тони жито. Проблем ни е пласманот и наплатата. Преку задругата тој проблем нема да го имаме. Родот полесно ќе го продаваме, а парите навреме ќе ги добиваме – вели земјоделец од Иванковци.

Формирањето задруги доаѓа како препорака од Европската унија. Со здружувањето на земјоделците ќе се стави крај на непланското производство. Во Агенцијата велат дека нашиот земјоделец е работлив. Земјата е богата и може да даде многу храна. Преку формирање задруги многу побрзо ќе одиме напред. Инаку, во Велешко се предвидува да се формираат задруги за лозарство, житни култури, производство на ориз, овоштарство и градинарство. На потег се земјоделците.

(С.А.)

Извор: vecer.com.mk

Check Also

„Денови на македонскиот мед 2015“

На улицата „Македонија“ во Скопје денеска ќе биде отворен фестивалот „Денови на македонскиот мед 2015“ …

8 comments

  1. 994579 941211I believe this is among the most significant info for me. And im glad reading your write-up. But want to remark on some common items, The internet website style is ideal, the articles is genuinely wonderful : D. Good job, cheers 315626

  2. 201470 245817Music began playing any time I opened this web site, so frustrating! 703734

  3. 170121 766732Thanks for the fantastic post against your weblog, it genuinely provides me with a look about this subject.??;~.?? 260868

  4. 795820 471792I surely did not realize that. Learnt something new nowadays! Thanks for that. 735943

  5. 101578 996920I was suggested this internet site by my cousin. Im not confident whether this post is written by him as no 1 else know such detailed about my trouble. Youre fantastic! Thanks! xrumer 796532

  6. 156676 551077I was seeking at some of your articles on this web site and I believe this internet web site is really instructive! Maintain on posting . 961547

  7. 204798 109299Wow Da weiss man, wo es hingehen muss Viele Grsse Mirta 797329

  8. 575275 811276I observe there is plenty of spam on this weblog. Do you need to have assist cleaning them up? I may well support among classes! 318820

Leave a Reply

Your email address will not be published.