Почетна / Вести Македонија / Закон за квалитет на земјоделски производи и подзаконски акти за овошје и зеленчук

Закон за квалитет на земјоделски производи и подзаконски акти за овошје и зеленчук

Со поддршка од АгБиз Програмата на УСАИД изминативе два дена во Струмица, ЦеПроСАРД во соработка со Министерството за земјоделство, организираше Тркалезна маса за Закон за квалитет на земјоделски производи и подзаконски акти кои ја регулираат областа на овошје и зеленчук.

Средбата беше наменета за претставници од членките на потсекторските групи за овошје и зеленчук при Министерството за земјоделство и по презентирањето на Законот и подзаконските акти за квалитет на земјоделски производи се одржаа состаноци на потсекторските групи за овошје и зеленчук.

Дополнително, во соработка со ФФРМ и МЦГ во рамките на настанот се одржа и сесија на која се дискутираше за подзаконските акти што недостасуваат за да отпочне процесот на признавање на групи на производители.

Потсекториските групи во кои учествуваат претставници на земјоделските организации, преработувачите и трговците на земјоделски производи, научните институции и претставници од МЗШВ, се организирана форма на дијалог преку кој заеднички се дискутираат и решаваат прашањата од интерес на земјоделските потсектори во насока на уредување на пазарите и зголемување на конкуреноста. Преку зајакнување на капацитетите на учесниците во вредносните синџири и претставниците на владините институции се воспоставија услови за континуиран дијалог помеѓу јавниот и приватниот сектор.

ЦеПроСАРД, во делот на активностите финансирани од АгБиз Програмата на УСАИД, изработи и електронска алатка како систем за редовна комуникација и размена на мислења на одредени теми и документи во потсекторските групи за овошје и зеленчук. Алатката ќе биде поставена на веб страната на Министерството за земјоделство.

Извор: vecer.com.mk

Check Also

„Денови на македонскиот мед 2015“

На улицата „Македонија“ во Скопје денеска ќе биде отворен фестивалот „Денови на македонскиот мед 2015“ …

10 comments

  1. 193231 659130Just a smiling visitor here to share the enjoy (:, btw outstanding design . “Audacity, more audacity and always audacity.” by Georges Jacques Danton. 633770

  2. 426860 413888The Spirit of the Lord is with them that fear him. 63818

  3. 163439 438550What a lovely weblog page. I will certainly be back again. Please maintain writing! 767581

  4. 129975 768511I dont believe Ive read anything like this before. So very good to find somebody with some original thoughts on this topic. thank for starting this up. This website is something that is required on the internet, someone with slightly originality. Good job for bringing something new to the internet! 707531

  5. 774242 283465Also, weblog frequently and with intriguing material to keep individuals interested in coming back and checking for updates. 926313

  6. 108641 114218Visiting begin a business venture about the web generally means exposing your products or services moreover provider not only to some individuals inside your town, but yet to a lot of future prospects who may possibly be more than the web many times. simple internet business 945757

  7. 362868 981277You produced some decent points there. I looked online for the concern and found most people might go as effectively as utilizing your internet internet site. 289539

  8. 686529 54634hi and thanks regarding the particular post ive really been searching regarding this kind of information online for sum time these days hence thanks a lot 203405

  9. 685172 80285Some genuinely good stuff on this web site , I it. 879897

  10. 793563 438835hey was just seeing in the event you minded a comment. i like your internet site and the theme you picked is super. I is going to be back. 242153

Leave a Reply

Your email address will not be published.