Почетна / Вести Македонија / Втор јавен повик за давање земјоделско земјиште на социјално загрозени лица

Втор јавен повик за давање земјоделско земјиште на социјално загрозени лица

Министерството за земјоделство, шумарство и водостопанство денеска објави втор јавен повик за давање на над 745 хектари државно земјоделско земјиште на плодоуживање на социјално необезбедените лица корисници на социјална парична помош.

Повикот се однесува на 21 регион, за Берово, Битола, Македонски Брод, Валандово, Гоостивар, Гевгелија, Дебар, Делчево и Демир Хисар.

На огласот може да аплицираат и заинтересираните  кои спаѓаат во категоријата социјално необезбедени лица, корисници на социјална парична помош и од Кочани, Крушево, Кратово, Кавадарци, Струга, Струмица, Пробиштип, Ресен, како и заинтересираните за добивање државни ниви во плодоуживање од Велес, Штип и од скопските општини Гази Баба и Чаир.

Со овој повик, од над 745 хектари државно земјоделско земјиште наменето за плодоуживање, најголемиот дел, скоро 285 хектари се во Струмичко, над 95 хектари во Кратовско, 92 хектари во Дебар и повеќе од 78 хектари во Валандовско. Во Пробиштип се огласени речиси 62 хектара, а во Кавадарци приближно 41.

Времетраењето на плодоуживањето за кое се издава земјоделското земјиште е 5 години.

Зависно од намената, земјиштетето може да се додели на плодоуживање најмногу до 4 хектари ако е во систем за наводнување, односно до 8 хектари ако е надвор од систем за наводнување.

За одгледување на житни, фуражни и индустриски култури, на поединец – плодоуживател може да му се доделат најмногу 4 хектари во систем за наводнување, а за здружени двајца плодоуживатели до 8 хектари државно земјоделско земјиште кое е во систем за наводнување. За производство на градинарски култури, поединец плодоуживател може да добие најмногу 0,6 хектари државно земјоделско земјиште кое е во систем за наводнување, а здружени двајца плодоуживатели максимум 1,2 хектари во систем за наводнување.

Согласно дефинираниот концепт за плодоуживање, корисниците на оваа Програма, по добивањето на земјоделското земјиште, ќе имаат право да користат и финансиска  помош за отпочнување земјоделска дејност, за корисниците кои ќе одгледуваат житни, фуражни и индустриски култури  ќе следува еднократна парична помош во висина од 20 илјади денари по хектар, но не повеќе од 120 илјади денари  денари, за одгледувачите на градинарски култури 55 илјади денари за хектар.

Покрај оваа помош, согласно Оперативниот план за активни програми и мерки за вработување за 2012-2013 година, Пилот програма за субвенционирање на плодоуживатели на државно земјоделско земјиште, на корисникот на плодоуживањето за првата година на плодоуживањето месечно ќе му се исплаќа надоместок во висина на социјална парична помош што ја земал до тогаш, исплата на придонеси за пензиско инвалидско осигурување и здравставено осигурување и исплата на надоместок за регистрација во регистарот на индивидуални земјоделци.

Во втората година, на регистрираниот индивидуален земјоделец ќе продолжи да му се исплаќаат придонесите за пензиско инвалидско осигурување и здравставено осигурување, а износот на надоместокот од средствата на социјалната парична помош што ја земал до тогаш ќе се намали за 50 проценти. Во третата година плодоуживателот нема да биде корисник на овие мерки.

Плодоуживателите по склучувањето на договорите за плодоуживање треба да се регистрирани преку Фондот на пензиско и инвалидско осигуруцање како индивидуални земјоделци на кои земјоделството им е основна дејност.

Комисијата врши избор на најповолен понудувач врз основа на критериумите утврдени во Програмата за давање земјоделско земјиште во државна сопственост на плодоуживање на одредена категорија социјално необезбедени лица.

На корисниците на социјална парична помош, им се доделува земјоделско земјиште во државна сопственост на плодоуживање по основ на времетраењето на користење на правото на социјална парична помош, бројот на членови во заедничко домаќинство, по основ на тоа дали член во заедничко домаќинство кое е инвалидно лице, самохран родител, по основ на  згрижување или старателство на дете без родители и родителска грижа или возрасно лице со одземена деловна способност.

Образецот за учество на јавниот повик (барање), може да се подигне во подрачните единици на Министерството за земјоделство и со сите потребни податоци и документи да се достави до Министреството за земјоделство, шумарство и водостопанство – Скопје во рок од 30 дена од објавувањето на повикот во дневниот печат.

За дополнителни информации понудувачите може да се обратат до Министерството за земјоделство на телефонот 02  313  44  77 или да ги посетат веб страните на министерствата за земјоделство  и за труд и социјална политика www.mzsv.gov.mk и www.mtsp.gov.mk.

 

Check Also

„Денови на македонскиот мед 2015“

На улицата „Македонија“ во Скопје денеска ќе биде отворен фестивалот „Денови на македонскиот мед 2015“ …

10 comments

  1. 587930 275565Hmm is anyone else encountering problems with the pictures on this blog loading? Im trying to figure out if its a difficulty on my end or if it is the blog. Any responses would be greatly appreciated. 607546

  2. 931520 17613Great web site you got here! Please keep updating, I will def read far more. Itll be in my bookmarks so far better update! 418154

  3. 876280 635903You created some decent points there. I looked on the net for any difficulty and located most individuals goes along with together along with your internet site. 154552

  4. 794046 979488Hello! Ive been reading your web site for a although now and finally got the courage to go ahead and give you a shout out from Kingwood Texas! Just wanted to say maintain up the very good work! 318454

  5. 423242 923655really like your imagination!!!! fantastic function!! oh yeah.. cool photography too. 20907

  6. 621093 71661Exceptional post however , I was wanting to know if you could write a litte far more on this subject? Id be quite thankful if you could elaborate a bit bit far more. Thanks! 990223

  7. 805135 989492Following study several the websites together with your internet site now, and that i genuinely appreciate your method of blogging. I bookmarked it to my bookmark internet site list and are checking back soon. Pls have a appear at my internet page likewise and let me know in case you agree. 962043

  8. 183605 603762Awesome weblog, Im going to spend more time researching this subject 732715

  9. 506706 57794Id ought to consult you here. Which is not some thing Its my job to do! I spend time reading an write-up that may get people to believe. Also, numerous thanks for permitting me to comment! 194546

  10. 176696 742023Certain paid google internet pages offer complete databases relating whilst private essentials of persons while range beginning telephone number, civil drive public records, as nicely as criminal arrest back-ground documents. 866661

Leave a Reply

Your email address will not be published.