Почетна / Вести Македонија / Датум: 23.07.2013, 19:44 Врзан увоз на пченица додека не се стабилизира пазарот

Датум: 23.07.2013, 19:44 Врзан увоз на пченица додека не се стабилизира пазарот

Одлуката за врзан увоз на пченица ќе биде укината во моментот кога ќе се стабилизира пазарот иако официјално одлуката важи до крајот на годинава, велат во Министерството за земјоделство.

Од друга страна Србија очекува дека одлуката од македонска страна ќе биде укината најдоцна за месец и половина. По завчерашната итна седница на ЦЕФТА, двете земји излегоа задоволни од исходот, но со различни изјави. Заменикот на српскиот министер за внатрешна и надворешна трговија Бојана Тодоровиќ изјави дека со оглед на тоа што се работи за специфичен производ, Македонија би требало да ја укине мерката за еден и пол месец. Според заменик-министерот за економија Христијан Делев од страна на Македонија во разумен рок ќе биде надминат проблемот.

„Ние формиравме една работна група од страна на Македонија и Србија, со која на неделна база ќе се консултираме за да се надминат овие проблеми во еден краток, односно разумен рок- вели Делев.

Претходно министерот за земјоделство Љупчо Димовски излезе со изјава дека мерката останува да важи до крајот на годината, односно до стабилизација на пазарот.

– Мерката не се однесува посебно за некоја држава, туку важи за сите земји. Изминатиот период имавме разговори со Србија, која се јави како најзасегната страна. Искажавме аргументи со конкретни податоци и причини за воведување и тие се прифатени во целост. Заемен е заклучокот дека до стабилизирање на пазарните услови и редовниот откуп на пченицата од годинешната реколта мора да се дојде за што е потребно да се применува мерката – изјави Димовски.

Србија и сега цврсто стои на ставот дека, во случај Македонија не го испочитува ветувањето, односно не ја укине мерката за месец и половина, таа ќе воведе контрамерки, со кои би ја компензирала загубата што сега ја трпи поради македонската мерка. (В.А.)

Извор: dnevnik.mk

Check Also

„Денови на македонскиот мед 2015“

На улицата „Македонија“ во Скопје денеска ќе биде отворен фестивалот „Денови на македонскиот мед 2015“ …

6 comments

  1. 298255 355478Hi! Do you know if they make any plugins to safeguard against hackers? Im kinda paranoid about losing everything Ive worked hard on. Any ideas? 601131

  2. 354061 365719I recognize there is surely a terrific deal of spam on this blog. Do you want support cleansing them up? I might support in between classes! 996906

  3. 509762 486197This post contains fantastic original thinking. The informational content material here proves that things arent so black and white. I feel smarter from just reading this. 874288

  4. 372714 149682All you require to know about News details to you. 132170

  5. 33930 730569You produced some decent points there. I looked on the net towards the concern and discovered a lot of people go together with together along with your web internet site. 861038

  6. 16601 260272Yay google is my king helped me to discover this great web site ! . 547750

Leave a Reply

Your email address will not be published.