Почетна / Вести Македонија / Во Пелагонско нема доволно храна за пчелните семејства

Во Пелагонско нема доволно храна за пчелните семејства

Пчеларите од битолскиот дел на Пелагонија се загрижени за состојбата со пчелните семејства кои поради недостиг од храна недоволно произведуваат мед.

 

Според Менде Трајковски, претседател на регионалниот пчеларски сојуз „Виа Игнација“, пчелните семејства во овој период од годината имаат недоволно произведено количество мед, што е резултат на неповолните климатски услови.

– Во овој период од годината во сандакот на едно пчелно семејство треба да има најмалку по 15 килограми мед потребни на пчелите за да преживеат, но за жал во некои пчеларници има само по 2 до 3 килограми мед. Kонтактираме и со колегите пчелари од другите делови на државата и, за жал, состојбата е неповолна, некаде алармантна, а некаде средно поволна. Пчелите немаат храна, нема доволно произведен мед кој најнапред е неопходен за опстанокот на пчелите, а дури потоа за преземање од страна на пчеларот – вели Трајковски.

Теренските анализи на пелагониските пчелари покажуваат дека потребни се дополнителни мерки за заштита и подобрување на кондицијата на пчелните семејства и прихрана.

– Летото врви, а ќе дојде и зимата, најтешкиот период за пчелите. Видливо е намалувањето на бројот на пчелни семејства и затоа овој проблем ќе го подигнеме на повисоко ниво вклучувајќи ја науката. За состојбите со пчеларството, искуствата и размена на знаења имавме и на неодамнешната средба во Романија со тамошните пчелари кои веќе применуваат и професионални методи за заштита и дополнителна исхрана на пчелите – истакнува Трајковски.

Од регионалниот пчеларски сојуз „Виа Игнација“ со седиште во Битола информираат дека врз пчелните семејства посебно штетно влијаат хемиските препарати за заштита на одредени растенија, и затоа ја поздравуваат одлуката на Европската комисија за две годишна забрана за користење на пестицидите кои ги уништуваат пчелите и пчелните семејства. 

Извор: dnevnik.mk

Check Also

„Денови на македонскиот мед 2015“

На улицата „Македонија“ во Скопје денеска ќе биде отворен фестивалот „Денови на македонскиот мед 2015“ …

5 comments

  1. 710442 48980This really is great content. Youve loaded this with helpful, informative content that any reader can realize. I enjoy reading articles that are so extremely well-written. 416599

  2. 330918 565383Some genuinely nice and valuable info on this internet site , besides I believe the style contains fantastic capabilities. 761325

  3. 352549 565632Thank you for your info and respond to you. auto loans westvirginia 503764

  4. 221972 744611How significantly of an significant content, keep on penning significant other 102022

  5. 880538 227357An fascinating discussion may be valued at comment. I do believe that you just write read far more about this subject, it might not often be a taboo topic but normally persons are too couple of to dicuss on such topics. To a higher. Cheers 976478

Leave a Reply

Your email address will not be published.