Почетна / Рурален развој / Владата ќе покрива половина од трошоците за отворање бизниси во руралните средини

Владата ќе покрива половина од трошоците за отворање бизниси во руралните средини

Оние граѓани кои ќе сакаат да започнат бизнис во руралните средини на Македонија ќе добијат финансиска поддршка од Владата во висина од 50% од трошоците за започнување бизнис.

Ова се однесува на отворање бизнис од било каков тип, почнувајќи од најмалите, како автомеханичари, автоперални, фризерници и занаетчии, се до преработувачки капацитети и погони за производство на малите и средните претпријатија.

За оваа цел ќе бидат одвоени околу четири милиони евра.

“Досега оваа мерка за 50% поддршка важеше само за набавка на земјоделска механизација. Од оваа година Владата одлучи да ја прошири оваа мерка и со неа да ги опфати и услужните дејности и сектори. Значи, сега нема да има лимит на поддршката во однос на нејзиниот опфат и поврзаност со земјоделството, туку полето за отворање бизнис е нелимитирачко и може да ја опфати која било стопанска дејност со исклучок на медицината и фармацијата”, истакна на денешната прес-конференција владиниот портпарол Александар Ѓорѓиев.

За оваа финансиска поддршка ќе може да конкурираат сите физички лица, трговци, поединци и мали и средни претпријатија во македонските села и градовите со население под 30.000 жители.

Во текот на следните два месеци ќе биде објавен јавниот повик за аплицирање за финансиската поддршка. Секој заинтересиран ќе може да достави бизнис-план до Агенцијата за рурален развој и поддршка на земјоделството. По разгледување на бизнис-планот и негово прифаќање ќе биде склучен договор меѓу корисникот и Агенцијата и согласно договорот на лицето ќе му бидат исплатени парите во висина од 50% од вредноста на бизнисот.

Check Also

Ѓорче Петров создаде одлични услови за развој на селскиот туризам!

По повеќе од седум години инвестирање и надградба на инфраструктурата Општина Ѓорче Петров створи одлични …

7 comments

  1. 789079 48072The Twitter application page will open. This is good if youve got some thousand followers, but as you get a lot more and a lot more the usefulness of this tool is downgraded. 113536

  2. 587905 717664Outstanding read, I just passed this onto a colleague who was doing a bit research on that. And he truly bought me lunch because I found it for him smile So let me rephrase that. 266387

  3. 978137 386909I believe this web internet site contains really superb composed articles posts . 954476

  4. 491715 595686I like this website very significantly, Its a actually nice situation to read and get info . 700610

  5. 81565 407317Perfect just what I was looking for! . 568842

  6. 121342 423405Wonderful post man, keep the nice function, just shared this with the friendz 887205

  7. 149567 169472Fairly uncommon. Is likely to appreciate it for men and women who include community forums or anything, internet site theme . a tones way for the client to communicate. Outstanding job.. 819031

Leave a Reply

Your email address will not be published.