Почетна / Вести Македонија / Винарница се гради, виното продадено

Винарница се гради, виното продадено

Лозарите очекуваат поголема конкуренција при откупот на грозјето, односно поголеми цени за еден килограм грозје и негова навремена исплатa.

Нова винарска визба никнува во Kавадарци, а виното што есенва првпат ќе се произведува во неа, веќе е продадено. Вака ни рекоа работниците што се ангажирани таму кога деновиве бевме на самото место да видиме како тече монтирањето на опремата во плацот на кој некогаш беше кавадаречки ладилник.

– Велиме винарницата се гради, а виното е продадено бидејќи однапред се знае кој ќе го пие виното произведено во неа, која се гради преку мешовита германско-македонска компанија со седиште во Битола. Виното од сите сорти, а најмногу од најзастапените „вранец“ и „смедеревка“, ќе заврши на европските пазари. На почетокот како налевно, со интенција за производство и на пакувано вино – велат работниците, кои со голем елан работат на плацот.

Засега се петмина вработени, а вкупниот број на работно ангажирани со заокружувањето на инвестицијата се очекува да биде триесетина. Винарницата планира да откупи околу 12 милиони килограми грозје, од кое треба да се произведат околу 10 милиони литри вино. Веќе се разговара со лозарите што сакаат да го донесат своето грозје овде за регулирањето на договорите за соработка. За да им се излезе во пресрет во екот на производствената сезона во лозјата, им се нудат пестициди на одложено плаќање. На влезот во винарската визба веќе е отворена земјоделска аптека.

– На нашите кооперанти им нудиме средства за заштита на лозјата од штетници по поевтини цени. На тој начин им помагаме да го организираат производството, а тие ќе ни платат при донесувањето на родот од нивите. Со тоа им ја олеснуваме работата. Планираме во иднина за нив да обезбедуваме и ѓубрива за ѓубрење на лозовите плантажи заради прихранување на лозата, без разлика дали станува збор за вештачки ѓубрива или за биолошки, кои се ставаат при органското производство – објаснуваат од визбата.

Со зголемувањето на бројот на винарници, лозарите од Тиквешко, како најголем лозаро-винарски регион во Македонија, очекуваат поголема конкуренција при откупот на грозјето, односно поголеми цени за еден килограм грозје.

Извор: dnevnik.mk

Check Also

„Денови на македонскиот мед 2015“

На улицата „Македонија“ во Скопје денеска ќе биде отворен фестивалот „Денови на македонскиот мед 2015“ …

7 comments

  1. 544473 198276Hiya! Wonderful blog! I happen to be a everyday visitor to your website (somewhat much more like addict ) of this website. Just wanted to say I appreciate your blogs and am searching forward for much more to come! 434635

  2. 730283 986256This is sensible info! Where else will if ind out far more?? Who runs this joint too? sustain the excellent function 390291

  3. 334772 573529But wanna admit that this really is extremely helpful , Thanks for taking your time to write this. 95860

  4. 388652 797773Exceptional editorial! Would like took pleasure the certain following. Im hoping to learn to read a good deal a lot more of you. Theres no doubt that you possess tremendous awareness and even imagination. I happen to be quite highly fascinated utilizing this critical details. 185682

  5. 91219 762337Excellent blog here! Also your internet internet site loads up fast! What host are you employing? Can I get your affiliate link to your host? I wish my website loaded up as quickly as yours lol 209939

  6. 248956 482696If I must say something, then nothing will stop the chatter within 974968

  7. 927103 791083I likewise believe thus, perfectly pent post! . 768495

Leave a Reply

Your email address will not be published.