Почетна / Вести Македонија / Винарите навреме да им плаќаат на лозарите

Винарите навреме да им плаќаат на лозарите

Доуредување на односите меѓу производителите на винско грозје и на вино, заштита на нивните интереси и на интересите на потрошувачите, подобрување на функционалноста на внатрешниот и надворешниот пазар на винското грозје и виното, како и уредување на увозот на вино во Република Македонија, се основните цели на измените и дополнувањата на Законот за вино кои го поминаа првото читање во собраниската Комисија за земјоделство, шумарство и водостопанство.

Предлог текстот, како што образложи ресорниот заменик министер, Зоран Коњановски, предвидува дополнителни механизми за обезбедување гаранции за исплата на земјоделските производи со цел намалување на тензиите во договорните односи меѓу чинителите во синџирот за снабдување со храна, вклучително и виното.
– Винарските визби се обврзани да доставуваат финансиски извештај за исплатеното грозје, односно за подмирените обврски кон лозарите во претходните години. Ако тоа не го сторат, нема да добијат дозвола за натамошен откуп – рече Коњановски.
Законот предвидува основање македонска национална асоцијација на винарии. Нејзини членови може да бидат сите регистрирани производители на вино во Македонија. Се предлага и воспоставување регистар на увозници на вино со цел водење конкретна, точна евиденција на внесените количини, додека за подобрување на функционалноста на надворешниот пазар ќе се уреди и сегментот извоз на производи од винско грозје и производи од вино што во постојното решение не беше доволно третиран.
Измени има и во прекршочните одредби кои во досегашната примена на Законот не го остварија посакуваниот ефект. Овој Предлог закон предвидува зголемени глоби за дел од прекршоците кои сериозно го загрозуваат функционирањето на пазарот и можат да имаат негативно влијание на здравјето на потрошувачите на вино.

Извор: http://vecer.com.mk/?ItemID=E294D14AAE5B97478BE759DB8ED6D91F

Check Also

„Денови на македонскиот мед 2015“

На улицата „Македонија“ во Скопје денеска ќе биде отворен фестивалот „Денови на македонскиот мед 2015“ …

6 comments

  1. 817393 94580I was seeking for this. Really refreshing take on the data. Thanks a lot. 710575

  2. 967735 267555There is noticeably plenty of cash to comprehend this. I suppose you made certain good points in functions also. 498564

  3. 33831 443478Hello. Fantastic job. I did not expect this. This is a superb articles. Thanks! 672926

  4. 327996 418073I truly enjoy examining on this internet website , it has got wonderful posts . 384952

  5. 484262 455941I dugg some of you post as I thought they were quite beneficial invaluable 688699

  6. 28884 696805I just added this webpage to my feed reader, wonderful stuff. Cannot get enough! 242818

Leave a Reply

Your email address will not be published.