Почетна / Вести Македонија / Велесело со 4 жители има 2.800 овци

Велесело со 4 жители има 2.800 овци

Во Велесело, едно од најиспустените села во Мариовско, денес живеат само четворица постојани жители, а одгледуваат над 2.800 овци.

До ова село не води ни асфалтен пат, но и покрај тоа, јагнињата оттука стигнуваат на италијанскиот пазар. Селото е рекордер во извоз на јагнешко месо за странство зашто годишно се извезуваат безмалку 1.000 грла. Ова е еден од најбогатите краишта со млеко во Битолско, каде што од две фарми дневно се добиваат и до 700 литри. Во пролет и во лето, на стар традиционален начин, се прават по десет канти сирење дневно.

И додека и последните селани што останале во Мариовско размислуваат како да се преселат в град, 50-годишниот Ибраим Kаплан од Горна Жупа се досели во Велесело. Со себе донесе неколку десетици грла овци, а тука ги размножи до 1.400. Тој извади и лична карта од Велесело и стана негов постојан жител.

– Можеби кога ќе излезете од камената куќа нема ништо убаво да видите зашто зјаат напуштени и разрушени стреи како штрбава уста на баба, но тука зимите се благи и климата одговара за стоката. Јагнињата ги продавам во Италија, особено пред католички Велигден. Од 600 јагниња, најмалку 400 ги давам преку извозници од Скопје и од Гостивар. Има топтан откуп, а цената по јагне достигнува над 50 евра – вели Kаплан.

На сточарството му го имаат подредено и семејниот живот. На фармата му помага неговата сопруга Илмије, која половина година минува во Мариово, а за тоа време е разделена од ќерките и четиригодишниот син, кои остануваат во Горна Жупа. Но, ги одгледуваат со парите од продажбата на родот и субвенциите, кои достигнуваат и до 10.000 евра.

– Дневно молзам по 600 овци и вадам околу половина литар млеко од грло. Има денови кога правам по пет-шест канти овчо сирење. Го правам во садови од ростфрај, кои ги донираа партнери од Италија со кои соработуваме. За два месеца правам од 300 до 350 канти сирење. Сирењето го продаваме во Дебар, Гостивар, Скопје, по околу 50 евра од канта – вели Илмије.

Покрај стадото, на Kаплан се протегаат трлата на друг бизнисмен од Битола, кои исто така бројат над 1.400 грла. Нив ги пасат овчари од западна Македонија, кои привремено остануваат овде. Инаку, во Велесело останато е само едно семејство од староседелците. Тоа се Трајковци, кои пак, за чудо, немаат своја стока, иако местово од памтивек било сточарско.

– Пусто село, две душички сме. Налето кога ќе заминат сточарите во други краишта, ни комшија има, ни ништо. Сами сме, нема ни овци, ни кози, ни магариња. Синот преку зима се глави да биде овчар и зема по 9.000 денари, колку за храна. Двапати неделно одиме по леб во градот. Вода нема, струја има колку за да вклучиме ламба да свети. Нема асфалтиран пат, па ни возило за брза помош не може да дојде – вели 80-годишната Доста Трајковска.

Селото е оддалечено 37 километри од Битола. Во него нема ни еден телевизиски апарат. Жителите немаат на што да ја следат кампањата за локалните избори. Наместо за кандидатите, тука се зборува за субвенциите.

Во Велесело, едно од најиспустените села во Мариовско, денес живеат само четворица постојани жители, а одгледуваат над 2.800 овци. До ова село не води ни асфалтен пат, но и покрај тоа, јагнињата оттука стигнуваат на италијанскиот пазар. Селото е рекордер во извоз на јагнешко месо за странство зашто годишно се извезуваат безмалку 1.000 грла. Ова е еден од најбогатите краишта со млеко во Битолско, каде што од две фарми дневно се добиваат и до 700 литри. Во пролет и во лето, на стар традиционален начин, се прават по десет канти сирење дневно.

И додека и последните селани што останале во Мариовско размислуваат како да се преселат в град, 50-годишниот Ибраим Kаплан од Горна Жупа се досели во Велесело. Со себе донесе неколку десетици грла овци, а тука ги размножи до 1.400. Тој извади и лична карта од Велесело и стана негов постојан жител.

– Можеби кога ќе излезете од камената куќа нема ништо убаво да видите зашто зјаат напуштени и разрушени стреи како штрбава уста на баба, но тука зимите се благи и климата одговара за стоката. Јагнињата ги продавам во Италија, особено пред католички Велигден. Од 600 јагниња, најмалку 400 ги давам преку извозници од Скопје и од Гостивар. Има топтан откуп, а цената по јагне достигнува над 50 евра – вели Kаплан.

На сточарството му го имаат подредено и семејниот живот. На фармата му помага неговата сопруга Илмије, која половина година минува во Мариово, а за тоа време е разделена од ќерките и четиригодишниот син, кои остануваат во Горна Жупа. Но, ги одгледуваат со парите од продажбата на родот и субвенциите, кои достигнуваат и до 10.000 евра.

– Дневно молзам по 600 овци и вадам околу половина литар млеко од грло. Има денови кога правам по пет-шест канти овчо сирење. Го правам во садови од ростфрај, кои ги донираа партнери од Италија со кои соработуваме. За два месеца правам од 300 до 350 канти сирење. Сирењето го продаваме во Дебар, Гостивар, Скопје, по околу 50 евра од канта – вели Илмије.

Покрај стадото, на Kаплан се протегаат трлата на друг бизнисмен од Битола, кои исто така бројат над 1.400 грла. Нив ги пасат овчари од западна Македонија, кои привремено остануваат овде. Инаку, во Велесело останато е само едно семејство од староседелците. Тоа се Трајковци, кои пак, за чудо, немаат своја стока, иако местово од памтивек било сточарско.

– Пусто село, две душички сме. Налето кога ќе заминат сточарите во други краишта, ни комшија има, ни ништо. Сами сме, нема ни овци, ни кози, ни магариња. Синот преку зима се глави да биде овчар и зема по 9.000 денари, колку за храна. Двапати неделно одиме по леб во градот. Вода нема, струја има колку за да вклучиме ламба да свети. Нема асфалтиран пат, па ни возило за брза помош не може да дојде – вели 80-годишната Доста Трајковска.

Селото е оддалечено 37 километри од Битола. Во него нема ни еден телевизиски апарат. Жителите немаат на што да ја следат кампањата за локалните избори. Наместо за кандидатите, тука се зборува за субвенциите.

Жанета Здравковска

Извор: dnevnik.mk

Check Also

„Денови на македонскиот мед 2015“

На улицата „Македонија“ во Скопје денеска ќе биде отворен фестивалот „Денови на македонскиот мед 2015“ …

17 comments

 1. 714840 997175This is genuinely interesting, You are a quite skilled blogger. Ive joined your rss feed and look forward to seeking far more of your magnificent post. Also, Ive shared your internet website in my social networks! 126653

 2. 761321 230971I discovered your weblog internet website on bing and appearance several of your early posts. Preserve up the very very good operate. I just now additional the RSS feed to my MSN News Reader. Seeking toward reading far much more on your part down the road! 440709

 3. 989853 1384Just what I was seeking for, appreciate it for posting . 894130

 4. 904698 617068A blog like yours need to be earning considerably money from adsense.~::- 22228

 5. 374471 787090Hi, Thanks for your page. I discovered your page through Bing and hope you maintain providing much more great articles. 165968

 6. 886147 468532Deference to op , some superb entropy. 249265

 7. 577751 138094hi, your site is wonderful. I truly do numerous thanks for operate 419

 8. 850033 361815When I came over to this post I can only look at part of it, is this my net browser or the internet internet site? Really should I reboot? 97462

 9. 954392 722557Really intriguing subject , regards for putting up. 726673

 10. 51942 653061Wahhhh,!! I dnt think its food thats generating her tummy groww!!|tiitaBoo| 245627

 11. 438984 367861Hello! Great stuff, please keep us posted when you post again something like that! 878058

 12. 271821 749205Hey! Fantastic post! Please do tell us when we can see a follow up! 746523

 13. 988705 339443Possible need all types of led tourdates with some other fancy car applications. A lot of also offer historic packs and other requires to order take into your lending center, and for a holiday in upstate New York. ??? 279739

 14. 420310 866527Thanks for the blog loaded with so many data. Stopping by your blog helped me to get what I was looking for. 219811

 15. 128149 41401Theres noticeably a bundle to uncover out about this. I assume you made certain good points in capabilities also. 899203

 16. 452139 782300Now we know who the ssebnile one is here. Great post! 65188

 17. 567903 791193There is an ending. Just remember that I meant for this to be an art game. I do feel like I spent an inordinate amount of time on the far more traditional gameplay elements, which might make the meaning with the game a bit unclear. In case you mess about with it though, you will discover it. 779568

Leave a Reply

Your email address will not be published.